cultura

La perplexitat de Bamala Borruel irromp a la biblioteca de Sant Gregori

Demà inaugura una exposició en què transforma l'escultura en arma de denúncia contra la covardia i la por d'una Europa que ha perdut el nord

El podríem definir com un artista clandestí, però en realitat és un home circumspecte que tota la vida ha lluitat per entendre el món que l'envolta i ha convertit l'escultura en el vincle que l'uneix amb la vida i les persones. El seu discurs atrapa l'actualitat però mai se separa de conceptes fonamentals com ara la Mediterrània, Picasso, Velázquez, Greco, l'expressionisme, la introspecció, el compromís o la solidaritat. Josep Bamala Borruel inaugurarà el 3 de febrer una exposició a la biblioteca pública de Sant Gregori, en què vuit figures expressionistes i canviants ens mostraran la seva perplexitat davant d'una Europa vella i acovardida que no sap com afrontar els reptes nascuts d'una determinada globalització i les conseqüències derivades d'un neoliberalisme salvatge que amb la seva concepció única de com ha de funcionar el món expulsa els refugiats i els immigrants víctimes de les guerres i les misèries sorgides d'aquesta política. Bamala es mostra com un creador valent, que no tan sols denuncia la intolerància i la falta de diàleg, sinó que ens remet a la mitologia clàssica –al rapte d'Europa (dona fenícia de Tir), en què Zeus, transformat en un toro blanc, la va portar a Creta i la va fer mare de tres fills–, que actua com un dels motors d'un discurs que també ens apropa a Rubens, per transformar les Tres Gràcies en tres desgràcies, la por, la ràbia, la violència, que són els mecanismes que activen tots els fantasmes i perills que ens envolten i no deixen analitzar el que està passant. Una proposta única –es podria definir com a minimalista– que intenta desxifrar una clau de volta.

LA XIFRA

8
són les escultures
que presentarà, una denúncia contra la intolerància i la falta de diàleg que hi ha en el món actual.

LA DATA

3.02.17
És el dia que inaugurarà
la seva exposició a la biblioteca pública de Sant Gregori, a les set de la tarda.

Lluny dels circuits integrats

Fill d'Alcolea de Cinca (Osca) però veí de Salt, Josep Bamala, estudiant de l'EMA, deixeble de Pia Crozet i Josep Maria Simon, ha exposat en sales allunyades dels circuits integrats com ara Isaac el Cec, l'Antiga Llibreria, la Galeria Rosa Pous, l'Arxiu Històric, el pati Coll Labayen, diferents espais de Temps de Flors, tots de Girona, l'Espai d'Art de Mataró, el Palau Montcada de Fraga o la biblioteca de Salt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia