pintura
Pujolboira mostra el ‘Sant Sopar' de l'església d'Albons
L'artista empordanès s'ha inspirat en el comiat al periodista Huertas Claveria abans que fos empresonat, en la dècada dels setanta, per elaborar el mural que està enllestint per a l'absis
Ramon Pujolboira fa quaranta anys que viu a Albons, i, per mostrar d'alguna manera la seva gratitud al poble que sempre l'ha acollit tan bé, va tenir la idea de pintar un mural per a l'absis de l'església parroquial del poble. El projecte, rebut amb entusiasme pel rector de la parròquia, mossèn Josep, i el Bisbat de Girona, i per l'alcalde, Joan Hostench, el va ratificar el poble el mes de març de l'any passat. I no només això, tot Albons s'hi va implicar immediatament, tant econòmicament, aportant-hi diners, com oferint-se, molta gent del poble, de models per a la concepció de la pintura.
Així és com el mural, que es preveu que estigui enllestit a l'octubre, ja està prenent forma al taller de l'artista. I, després d'un treball intens amb els esbossos, ja han transcendit les primeres imatges de com serà el mural, en què es mostra un Sant Sopar amb la plana d'Albons i el Montgrí de fons de l'escena.
Explica Pujolboira que la concepció de l'obra no ha estat fàcil. Descartades altres temàtiques com ara alguna escena relativa als sants lligats a Albons –sant Cugat i sant Grau–, va decidir-se per un Sant Sopar “perquè no requereix un rètol explicatiu de l'escena que es mostra; tothom coneix l'escena, que va vinculada amb la missa”. Al pintor, el Sant Sopar també el remet a un fet que el va colpir de ben jove, una experiència pròpia que va viure als anys setanta, quan el franquisme encara donava les últimes fuetades. Va passar durant un dinar de companys de la revista Oriflama, en la qual Pujolboira s'encarregava del disseny artístic, el dia en què el conegut periodista Josep Maria Huertas Claveria els va comunicar que després d'aquell àpat ingressaria a la presó perquè es negava a delatar les fonts d'un reportatge a Tele/eXpres sobre meublés gestionats per familiars de militars. Talment com l'últim sopar, en què Jesucrist va anunciar que seria fet pres pels romans.
Per a aquest projecte, l'artista empordanès reconeix que no s'ha basat en els textos religiosos i ha preferit documentar-se amb els costums i els vestits de l'època. A l'hora de posar rostres, va fer un càsting entre els seus conciutadans i de cadascun n'ha extret models, sigui del rostre, d'algun element corporal o, simplement, postures. “He fet un puzle, a la manera de Víctor Frankenstein, agafant elements d'un i altre per projectar el meu model perfecte”, remarca.
Pel que fa al personatge de Judes Iscariot, Pujolboira ho tenia clar des de bon principi: qui li servís de model per a Jesucrist, també ho seria per a Judes.
El treball s'ha fet en dues parts. La primera, repartint la superfície en zones d'importància per ser pintades sobre tela al taller. Amb una tela especial i pintures acríliques i poliacrilats. La segona comporta el reforçament de la paret amb poliacrilats i tarlatanes poliamídiques, on s'aplicarà després la tela pintada. Finalment, els entremitjos seran pintats fins que tot el conjunt es fongui en un tot. Tot aquest material el patrocinen voluntaris, gent del poble i l'empresa Calsina Carré.
El pla és que a finals del mes de juliol comencin les obres d'adequació de l'absis per poder-hi entrar a principis d'agost l'equip de pintura. Finalment, el resultat de tota aquesta feina es podrà veure en la inauguració, que es preveu que tingui lloc durant la festa de Sant Grau del mes d'octubre.