cultura

Memòria històrica

La cruesa de l'any 1977, present

Dos veïns de Tordera repassen la vida i les últimes hores d'un convilatà mort de matinada per la Guàrdia Civil a Hostalric

Un dels directors diu que fa quaranta anys hi havia dubtes sobre si l'assassinat tenia un rerefons amorós

El documental Ombres de la Transició: el cas Adolfo Bárcena, dirigit i produït per dos veïns de Tordera, intenta recordar una època en què l'incipient període democràtic ensopegava a cada pas. El llargmetratge vol aclarir les circumstàncies de la mort d'Adolfo Bárcena –a punt de fer 23 anys–, la matinada del 20 de febrer del 1977. Després d'un sopar a Cal Parrufu d'Hostalric, Bárcena va ser assassinat en un descampat del poble per un caporal de la Guàrdia Civil.

L'historiador Quim Fors i Santi Barrera, apassionat de la història i la vida local, ja van repassar els cent anys del Club de Futbol Tordera. Ara han creat el Centre de Documentals i Imatges de Tordera, i el documental serà també editat en DVD. S'estrena demà a la nit (a les 9 h) al Teatre Clavé, on se'n farà una segona projecció dissabte. Divendres de la setmana que ve (a les 9 h) es podrà veure a la sala Serafí Pitarra d'Hostalric.

Els autors del documental intenten “donar resposta” a la mort del jove. “Hi havia dubtes en aquells moments sobre si l'assassinat va tenir un rerefons amorós. A més, també va circular el rumor que l'autor, un caporal de la Guàrdia Civil, havia estat traslladat al País Basc. Els dos interrogants queden respostos”, explica Barrera.

Ombres de la Transició: el cas Adolfo Bárcena ha aplegat una vintena de testimonis. Els dos autors han copsat les impressions dels companys que acompanyaven Bárcena, que feia de lampista i que havia nascut en un poble de Guadalajara, aquella nit. “Ens interessa que el fil de la història sigui a través de les declaracions dels protagonistes, alguns dels quals encara es pregunten: «Per què?».”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia