Cultura
Un tast d'edat mitjana
CaixaForum ofereix una exposició sobre els mil anys del període medieval a Europa, amb 263 obres, feta conjuntament amb el British Museum de Londres
A mitjan segle XIX, un pagès de l'illa escocesa de Lewis va trobar per casualitat un conjunt extraordinari de quatre magnífics jocs d'escacs medievals, fets amb ivori de morsa, i segurament procedents de Noruega. La meitat d'aquestes peces exquisides es troben al Museu Nacional d'Escòcia, a Edimburg, i l'altra meitat, al British Museum de Londres, que en té 82. Algunes de les figures d'aquests jocs apareixen en una escena de la primera pel·lícula de Harry Potter, en què Harry juga a escacs amb el seu amic Ron i les figures passen a ser animades.
Un dels reis d'aquests jocs, desafiant amb la seva espasa, és una de les peces més valuoses de l'exposició Els pilars d'Europa, que es pot veure a CaixaForum Barcelona, organitzada juntament amb el British Museum. Es tracta de la primera col·laboració entre l'Obra Social La Caixa i el museu londinenc, fruit d'un acord que preveu organitzar tres exposicions més. La pròxima, l'any que ve, sobre l'antiga Grècia.
De moment, però, amb motiu d'aquesta primera mostra, el British ha tret de les seves reserves més de 200 objectes de tota mena, la gran majoria de petit format, entre obres d'art i objectes de la vida quotidiana, que pretenen il·lustrar diversos aspectes del món medieval a Europa, en un període que abraça de l'any 400 al 1500.
Amb un muntatge atractiu, apostant fort per la fotografia i els audiovisuals, l'exposició vol ser “una finestra a l'edat mitjana”, en paraules del president del patronat del British Museum, Sir Richard Lambert. El recorregut s'acosta a diversos aspectes de l'època medieval, incidint en la vida quotidiana i amb un enfocament global, però sense una tesi gaire sòlida al darrere. “Volem oferir un plantejament innovador per donar una idea de l'edat mitjana i trencar els prejudicis que fan pensar que va ser una època fosca. Ben al contrari: mostrem un món ple de bellesa i colors”, diu Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa. Entre els temes que aborda l'exposició, hi ha el poder reial, l'amor cortès, la vida a la cort, la guerra i la conquesta, la devoció i la vida quotidiana. El comissari de la mostra, Michael Lewis, remarca que els objectes inclosos en la mostra s'han seleccionat no només per la seva vàlua artística i arqueològica, sinó també “perquè expliquen una història”.
Testimonis de l'època
La introducció de l'exposició mostra un gran mapa d'Europa en què es poden visualitzar els canvis polítics al continent, des de la caiguda de l'imperi romà fins al segle XVI. Al voltant del mapa, s'exposen petits objectes que són com testimonis del moment. Hi destaca, per exemple, el fermall de Wingham (575-625), una rica joia anglesa feta amb plata daurada, granats, vidre blau i closques.
També és força representativa de la societat militaritzada medieval una figura de cavaller de pedra (1375-1425) que podria representar Sant Jordi. Aquestes peces conviuen amb joies de tota mena, peces de vaixella, rajoles, puntes de fletxa, cascos, orfebreria religiosa, monedes, matrius de segells, esperons i capitells, entre altres tipus d'objectes.
El passadís central de l'exposició, on s'exhibeixen les peces de mida més gran, és precisament on s'han instal·lat bona part de les dinou obres que no són del British i que s'han inclòs per il·lustrar la vitalitat de l'art dels regnes del sud. N'hi ha del museu veí del CaixaForum, el MNAC, amb el frontal d'altar romànic de Farrera, però també una representació del Museu Marès de Barcelona, amb el tríptic gòtic de la vida de Santa Clara, per exemple, així com del Museu Arqueològic Nacional de Madrid.
Els pilars d'Europa.