Els italians s'imposen
La nova temporada del Liceu veurà desfilar les millors veus del moment, com les de Jonas Kaufmann i Iréne Theorin, i estrenes com la de ‘Demon', de Rubinstein
La temporada vinent del Gran Teatre del Liceu presenta un cartell farcit d'òpera italiana, amb un reguitzell d'obres de Donizetti, Verdi, Rossini, Monteverdi, Giordano i Puccini. D'obres del segle XX (ja no diguem del XXI): cap ni una. “És una temporada variada i no es poden cobrir sempre tots els repertoris”, explicava ahir la directora artística Christina Scheppelmann, que parlava de la disponibilitat dels artistes com un dels condicionants bàsics a l'hora de confegir el cartell. Malgrat tot, assegura que desfilaran per Barcelona les millors veus del moment. Un dels grans esdeveniments en aquest sentit és la vinguda del tenor més de moda del moment, Jonathan Kaufmann, en el que pràcticament representarà el seu debut a l'Estat en una obra escenificada (va fer una única funció de Fidelio a València el 2011). Serà amb Andrea Chénier, d'Umberto Giordano, en una producció que el mateix Kaufmann va estrenar fa tres anys al Coven Garden de Londres.
La temporada s'obrirà al setembre amb una òpera de Rossini que només s'ha vist dotze vegades al Liceu, Il viaggio a Reims. Amb direcció escènica d'Emilio Sagi, aquest drama giocoso aplegarà cantants novells guanyadors del Concurs Viñas 2017, com ara Ariadna González (2n premi) i Carlos Pachón (3er premi). Oficialment, però, la temporada s'inaugurarà el 7 d'octubre amb Un ballo in maschera de Verdi, amb la direcció d'escena de Vincent Boussard, i l'espectacular vestuari de Christian Lacroix. Dirigirà l'orquestra un dels mestres de referència internacional, Renato Palumbo. Scheppelmann destaca la qualitat dels dos cast, amb noms com els de Piotr Beczala o Dmitri Hvorostvsky.
Àlex Ollé (La Fura dels Baus) torna amb Tristan und Isolde, de Wagner, en una producció de l'Opéra de Lyon. El repartiment és pur luxe: Irene Théorin i Stefan Vinke, dos referents wagnerians indiscutibles. “La posada en escena és simple però impactant”, assenyala la directora.
Tres noves produccions
En l'apartat de produccions pròpies, es podrà veure Roméo et Juliette, de Gounod, una coproducció amb The Santa Fe Opera que dirigirà el mestre Josep Pons. Està ambientada a la guerra civil americana i hi haurà la veu de la soprano Aida Garifullina. “És una jove cantant amb una trajectòria fulminant i que promet moltíssim.” Manon Lescaut, de Puccini, és una altra de les coproduccions en què ha participat el Liceu, amb les veus de Gregory Kunde i Ludmyla Monastyrka i la direcció d'escena de Davide Livermore.
Si parlem de descobertes, tenim Demon, d'Anton Rubistein, un títol del 1875 mai vist al Liceu, amb el tenor Dmitri Hvorostovksy i la soprano Asmik Grigorian. És una altra coproducció del Liceu amb tres altres teatres que s'estrenarà a casa nostra.
En versió concert desfilaran alguns dels directors musicals més importants, com Jean-Christophe Spinosi amb La incoronazione di Poppea, de Monteverdi; Danielle Callegari amb Poliuto, de Donizetti, amb la veu de Sandra Radvanosvsky i Luca Salsi; i William Christie, que debutarà al Liceu amb Ariodante, de Händel. També s'han programat dues antigues produccions del Liceu, La favorite, de Donizetti, que tancarà temporada, i L'elisir d'amore, del mateix compositor, en la versió de Mario Gas.
El pressupost de la temporada fa “un salt”, segons el director general del Liceu Roger Guasch, i passa a ser de 46.143.000 euros (la temporada 2013/14 era de 37 milions). “Anem creixent en ingressos i en mecenatge i la majoria es destina a les despeses artístiques a la recerca de l'excel·lència”.
Per fi, ‘Anna Karenina' al Liceu
Scheppelmann s'hi va comprometre i, efectivament, la temporada 2017/18 tindrem un ventall ampliat de títols de dansa i, sobretot, obres que va més enllà de les representades fins a la sacietat, com ara El llac dels cignes i El Trencanous. Per començar tindrem Le Ballet Du Grand Théâtre de Genève amb una versió de Joëlle Bouvier de Romeu i Julieta (2009) amb música de Prokófiev, a mig camí entre modernitat i tradició (del 3 al 7 de novembre 2017).
L'Eifmann Ballet de Sant Petersburg arriba per primera vegada al Liceu amb un títol que tampoc s'ha programat gaire sovint, Anna Karenina, amb música de Txaikovski i coreografia del mateix Eifmann (del 20 al 23 de desembre en cinc funcions). Finalment, l'altra companyia internacional que trepitjarà l'escenari del Liceu és la dels Ballets de Monte-Carlo, que interpretaran Le songe (2005), inspirada en Una nit d'estiu de Shakespeare i música de Mendelssohn, Daniel Teruggi i el mateix Jean-Christophe Maillot, director artístic de la cia i coreògraf (del 16 al 19 de maig en 5 funcions). “És una obra clàssica però amb molta poesia, tal com toca amb Shakespeare”, diu la directora. El Liceu continua la seva aposta per IT Dansa, la jove companyia de l'Institut del Teatre creada el 1996. Interpretaran tres peces: Naked Thoughts (Bonachela), Sechs Tänze (Kylian) i Whim (Ekman) (17 de febrer a l'Auditori de Sant Cugat).