biblioteques
La nova biblioteca de Vic serà “a escala humana” i polivalent
L'Ajuntament dona a conèixer l'avantprojecte guanyador del nou equipament, a càrrec de BCQ Arquitectura Barcelona
L'edifici tindrà un espai obert i enjardinat al davant com a record de les víctimes de l'antiga caserna
“No volíem un edifici monumental, sinó amb una sensibilitat, amb espais a escala humana i del barri.” Així és com Fabiana Palmero, regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Vic, ahir al migdia defensava l'avantprojecte guanyador de la nova biblioteca que tindrà la capital d'Osona, en la presentació que es va fer davant el solar on s'aixecarà, al passeig de la Generalitat. Dels cinc candidats finalistes, al matí es va fer públic que el despatx BCQ Arquitectura Barcelona serà l'encarregat de redactar el projecte executiu d'una obra que, si tot va bé, podria començar la tardor o l'hivern del 2018.
L'avantprojecte guanyador, presentat amb el lema Arbres, llibres, boira i record, planteja un edifici de 4.000 m² construïts (tal com establien les bases) distribuïts entre una doble planta baixa –amb un parell d'accessos a dos nivells separats per rampes de molt poc pendent– més dues plantes. L'edifici, integrat en els immobles del costat, presenta una part oberta i enjardinada al davant, just a la cantonada amb el carrer d'Andreu Febrer. Aquest espai vol ser un record de les deu víctimes mortals de l'atemptat d'ETA que hi va haver fa 25 anys a la caserna de la Guàrdia Civil que ocupava el solar, i per això es preveu plantar-hi deu arbres.
Per dins, han valorat “la flexibilitat dels espais i que fos un edifici capaç d'adaptar-se al llarg del temps”, explicava Palmero. A més d'un pàrquing subterrani amb entrada pel carrer Andreu Febrer, a la planta baixa hi haurà una sala polivalent i un bar amb accés independent des del passeig de la Generalitat. A banda de les zones de consulta i lectura, la biblioteca tindrà diversos espais de treball individual o en grup pensats per als estudiants. “El projecte premiat respon al programa de biblioteca que necessitem, en convivència amb un ús cívic”, explicava la regidora. Tant l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, com la regidora d'Urbanisme destacaven que escollir entre els cinc finalistes de la segona fase (a la primera s'hi van presentar 56 equips d'arquitectes) va ser molt difícil. “Tots tenien coses positives, però aquest en tenia més i també era el més sostenible”, explicaven.
Pendents d'Urbanisme
Per poder tirar endavant el projecte, l'Ajuntament de Vic està pendent que la direcció general d'Urbanisme aprovi la modificació puntual del POUM que afecta aquell solar, ja que la zona on s'ha de fer el nou equipament ara està qualificada de residencial. Un cop es tingui el vistiplau es podrà encarregar el projecte executiu –que tindrà una durada de sis mesos– per després iniciar la posada a licitació i l'execució de l'obra. “La primera pedra no es podrà posar abans de l'any que ve”, va avançar Palmero. L'avantprojecte guanyador, amb un pressupost de set milions d'euros, s'exposarà en vinil a la reixa perimetral del solar “perquè tothom vegi clar com serà”, va dir l'alcaldessa.
LA FRASE
LA XIFRA
BCQ ha tingut present l'opinió dels ciutadans
Toni Casamor, director juntament amb David Baena del despatx d'arquitectura BCQ, explica que per fer l'avantprojecte van tenir molt en compte l'opinió dels ciutadans. “La gent ha dit coses molt assenyades i interessants, com per exemple que fos una biblioteca còmoda, humana, útil, i això ho teníem al cap quan fèiem els dibuixos.” Casamor diu que també van tenir molt present “la càrrega emocional del mateix lloc” i per això van voler que el jardí fos “un espai commemoratiu en si mateix”, alhora que dona un aire natural a la biblioteca i busca una volguda connexió entre l'interior i exterior. Segons l'arquitecte, “serà un edifici capdavanter, obert, amb molta llum i amb una distribució d'espais que anirà canviant”.