L'Ebre evoca 120 anys de projeccions de cinema
El Museu de les Terres de l'Ebre recorda la primera estrena amb una mostra que repassa la història del cinema
Durant el segle XX, les tardes de cine van ser el principal entreteniment
Les tardes de cine formen part de la memòria col·lectiva de gran part de la societat ebrenca. Va ser el principal entreteniment durant bona part del segle i ciutats com ara Tortosa o Amposta van arribar a tenir més de cinc sales de cinema.
La primera projecció cinematogràfica de què es té constància va ser el 1897 a Tortosa, en una barraca de fira. Ara, 120 anys després, el Museu de les Terres de l'Ebre acull l'exposició Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l'Ebre. Fa un recorregut per la història cinematogràfica de tot el territori, des de les primeres projeccions fins a l'actualitat, amb els multicinemes d'Amposta i Roquetes o les sales del circuit Escarceller a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.
Hi ha un extens material gràfic i documental i s'han restaurat, per exemple, dues figures d'1,80 metres del cinema Oscar Palace d'Amposta. Es tracta de dues rèpliques de l'estatueta dels premis Oscars de Hollywood.
Retrospectiva
Així, a Tortosa, l'any 1903 ja hi havia una sala: el cinematògraf Escudé, un fotògraf que hi va dedicar part del seu estudi.
El 1906, van començar les projeccions a Amposta i el 1907, Ulldecona ja tenia dos sales de cinema. En aquella primera època, es tractava de cine mut i, generalment, les pel·lícules es projectaven en teatres, cafès d'associacions o ateneus, fins que van aparèixer les primeres sales de projeccions. Va ser, sobretot, amb l'arribada de la sonorització, a partir dels anys trenta, que el cinema es va estendre més ràpidament a tot el territori. La Guerra Civil va interrompre aquesta progressió.
Els anys daurats es van viure entre el 1940 i el 1970; llavors, pràcticament totes les poblacions tenien sala. “L'any 1963, havia 90 sales de cine funcionant alhora a les Terres de l'Ebre”, explica Toni Cartes, historiador del Museu de les Terres de l'Ebre. “Les pel·lícules arribaven sis mesos o un any després de l'estrena a les grans ciutats”, recorda Cartes. Normalment, renovaven la cartellera cada setmana. “Les grans projeccions, com ara Els 10 manaments o Ben-Hur, es feien coincidint amb festes majors o Nadal, i es mantenien en cartellera diversos dies”. Als anys setanta, amb l'arribada de la televisió, van començar a entrar en declivi.
L'exposició serà a Amposta fins al 21 de maig i després es podrà veure a Tortosa, Corbera d'Ebre, Ulldecona, la Galera i Móra d'Ebre.