Cultura
Avança la museïtzació dels banys romans d'Altafulla
L'objectiu final del projecte és fer un camí de ronda que uneixi la vil·la dels Munts amb les termes de mar
L'Ajuntament ha instal·lat un panell informatiu en aquest espai únic de la Costa Daurada
L'Ajuntament d'Altafulla, amb la col·laboració del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, continua treballant per aconseguir fer un camí de ronda que uneixi la vil·la romana dels Munts amb les termes de mar. Aquest projecte, que va començar amb una fase inicial de neteja, ha continuat amb la instal·lació d'elements informatius perquè el visitant de la zona tingui coneixement de la rellevància històrica i patrimonial d'aquest indret. L'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso, va remarcar la importància de “dignificar un espai únic en tota la Costa Daurada i donar-hi valor”. El següent pas queda pendent, en espera de conèixer el pressupost de l'Estat i així continuar amb el treball. Alonso va calcular que seria “una inversió d'entre 400.000 i 500.000 euros, que ha d'aprovar el Ministeri d'Agricultura”. Les tasques de neteja continuaran –la pròxima, a l'estiu– amb la col·laboració de diversos voluntaris per aconseguir en un futur enllaçar el patrimoni amb la costa.
Per la seva part, la regidora de Via Pública i Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, va destacar que les excavacions formaran part del projecte de museïtzació. A més, va valorar positivament la instal·lació del panell informatiu, perquè d'aquesta manera “la gent s'adona que aquí hi ha una cosa de valor”. Es dona la circumstància que els Munts és de les poques vil·les romanes que disposen de termes de mar, un tret característic d'Altafulla que es vol difondre entre els visitants i els vilatans. Es tracta d'un edifici integrat en el conjunt arqueològic de Tàrraco declarat patrimoni cultural de la humanitat per la Unesco.
LA FRASE
LA XIFRA
Protegir i revalorar l'espai
El projecte de museïtzació es va redactar a principis del 2016 amb l'objectiu de protegir i revalorar aquest espai, seguint els criteris tècnics marcats pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Aquestes restes romanes corresponen a uns banys privats vinculats a la propera vil·la romana dels Munts d'Altafulla. Adossat al mur romà de la base de l'escala d'accés a la platja, es pot identificar un espai de planta rectangular que devia correspondre al caldarium –sala calenta–, on es conserva en molt bon estat la grada esglaonada que servia per circular i seure al voltant de l'estança. Al cantó sud-est d'aquest àmbit hi ha també dos espais petits de planta semicirculars –exedres–, probablement petites piscines lligades a la dependència anterior. Més al sud-oest es localitzen les restes d'un altre espai. Amb molta probabilitat es tracta del frigidarium –sala freda– del conjunt termal.
En el pla d'actuació del projecte també s'inclou el període de la Guerra Civil espanyola, de manera que també es treballarà per preservar el búnquer que hi ha al Fortí.