cultura
Malgrat vol “una cultura del segle XXI i propera al ciutadà”
El MalgrART, que comença divendres, incorpora al programa espais de debat, una taula rodona d'escriptors locals i una oferta gastronòmica
Revisar el centre cultural i recuperar la Festa de la Diversitat, a la llista de reptes
Malgrat de Mar vol fer un pas endavant en l'àmbit de la cultura que es fa en el municipi i que, segons el seu regidor, Paco Márquez (CUP), “s'ha quedat al segle XIX, quan hauria de ser del XXI”. Márquez ha aprofitat la presentació de la nova edició del MalgrART, que comença aquest divendres, per exposar els eixos estratègics del que serà el seu àmbit en aquests dos anys finals de mandat. “Els objectius prioritaris seran apropar la cultura als ciutadans, treballar de manera transversal entre diferents regidories amb l'objectiu de dur activitat a tots els barris de la població, promocionar l'art professional que es fa a casa i donar veu a totes les disciplines”, apunta. Márquez considera que el punt de partida d'aquest nou enfocament ha de sorgir de la revisió del pla d'acció cultural que es presentarà dissabte en una sessió oberta a l'opinió “que vol recollir les idees de la gent”. En el marc d'aquest nou MalgrART, tot i que l'estructura ja estava marcada, el nou govern del municipi hi ha volgut deixar l'empremta incorporant-hi noves activitats, com ara una taula rodona amb escriptors locals “per donar valor i visibilitat a la creativitat local” o la incorporació de propostes gastronòmiques com ara el Mercat Music & Tapes, també dissabte a partir de les set de la tarda, al Mercat Municipal, que està organitzat per Malgrat Turisme SL, i el Tasta'Malgrat, on establiments del poble oferiran cuina casolana i productes de temporada, des d'avui i fins al 30. El regidor avança que entre els reptes pendents en el seu àmbit hi ha la recerca de subvencions per revisar el centre cultural, actualment força limitat, ja que no s'hi poden representar obres professionals perquè no reuneix les característiques adequades.
Recuperar i impulsar
“També treballarem per recuperar la Festa de la Diversitat com a reflex de les 59 nacionalitats que conviuen a Malgrat”, comenta, i hi afegeix que “hem d'estendre l'accés a la cultura arreu”. Paco Márquez vol actuar a la biblioteca la Cooperativa, “un equipament amb una gran activitat que està per sota de la mitjana de les instal·lacions que funcionen en municipis com el nostre”. Paral·lelament, el regidor de Cultura defensa la dinàmica econòmica que pot sorgir des del seu àmbit i posa com a exemple la Fira del Circ de la Bisbal, “amb un impacte econòmic de 500.000 euros i que dona feina a 12 persones de manera directa”. “Hem de tendir cap aquí, cap a convertir-nos en un pol d'atracció cultural recuperant l'efervescència que hi havia en els anys vuitanta”, recorda, posant l'accent en la necessitat de transmetre els valors que la cultura porta implícits “i que ens podrien ajudar a convertir les pintades que hi ha ara als espais urbans en autèntiques expressions d'art”.
Paco Márquez lamenta que en els darrers anys “la cultura feta des de l'Ajuntament ha consistit a edificar grans espais però buits de contingut”. “Hem d'aconseguir que els malgratencs i les malgratenques s'interessin per tota la cultura que es fa a la seva població”, remarca.