Un milió i mig de visites a la muntanya de sal de Cardona
El jaciment va ser una de les explotacions de sals potàssiques més importants d'Europa fins al 1990
Aquest mes d'abril es compleixen 20 anys de l'inici de les visites turístiques a l'antiga mina
La muntanya de sal de Cardona va obrir les seves portes al primer turista l'abril del 1997, ara fa exactament dues dècades. En aquell moment, feia set anys que l'explotació minera s'havia donat per acabada en aquesta població bagenca, que ja començava a mirar cap a un nou futur: el turisme. En aquests 20 anys, han passat per la muntanya de sal més d'un milió i mig de persones d'arreu del món, segons les dades que ha facilitat l'Ajuntament.
La visita al que avui es coneix com a Parc Cultural de la Muntanya de Sal, dins les antigues instal·lacions de la mina Nieves –que es va explotar des del 1929 fins al 1990–, ofereix la possibilitat de conèixer els afloraments salins de Cardona i el singular patrimoni natural i cultural que fan d'aquest indret “un lloc únic al món”, a més de rememorar el passat d'un jaciment que va ser una de les explotacions de sals potàssiques més importants d'Europa.
El peculiar viatge s'inicia amb un trenet que fa descendir el turista uns 86 metres per deixar-lo just a la boca de l'anomenada minilla, que és per on els visitants d'endinsen a les entranyes de la muntanya, ja amb cascos i completament equipats. Es tracta de l'única galeria oberta al públic, una petita mina –d'aquí el nom– que es va excavar a la muntanya el 1930 per investigar el jaciment. Més tard va servir com a galeria de ventilació de la mina Nieves i el 1997 es va adaptar a les visites després d'obrir una boca cap a l'exterior. A dins, el turista podrà veure –i tastar– diferents minerals, i també fenòmens produïts per l'aigua i que van canviant en el temps com ara les famoses estalactites i estalagmites.
La seva espectacularitat fa que sigui, de llarg, l'element turístic més visitat de Cardona, una població que també disposa d'un nucli històric ben conservat i, sobretot, amb l'imponent castell, símbol de la resistència catalana. El 2016, la muntanya va rebre més de 74.000 visitants, i el castell en va rebre 25.500.