cultura

Ciència & Roll

‘Big Van'

Fa un parell de setmanes vaig participar com a conferenciant en el 2n Seminari Internacional en Neurociència i Educació que es va celebrar a Girona, organitzat per l'escola Montessori-Palau, que va reunir experts de tot el món. Després d'estar una hora parlant sobre els principals aspectes neuronals que afavoreixen que vulguem aprendre coses noves i que un cop apreses les retinguem a la memòria i les puguem utilitzar de manera eficient, es va produir una sorpresa inesperada, una explosió de ciència i humor que només es pot qualificar com un gran Big Van.

El Big Bang és, com el lector ja sap, la teoria que explica l'origen de l'univers a partir d'una explosió primordial, la qual va generar no només tota la matèria i l'energia existents sinó també l'estructura física del mateix univers, amb les lleis que el regeixen. Per això les lleis de la física no es poden aplicar abans del Big Bang, la qual cosa dificulta la seva comprensió –i afavoreix tota mena d'especulacions científiques, pseudocientífiques i acientífiques–. Per sort, l'explosió que vaig viure a Girona no va ser el Big Bang, sinó el Big Van.

El Big Van (la gran furgoneta) és un grup format per vint científics que expliquen i divulguen ciència a qualsevol mena de públic, adult, juvenil i adolescent, a través d'un recurs magnífic, el sentit de l'humor. Segons la seva pàgina web tenen la seu a Castellbisbal, però entre els seus membres hi ha persones de tot l'estat i hi podem trobar perfils professionals molt diferents: físics, químics, matemàtics, biòlegs, biotecnòlegs, ambientòlegs, etcètera. Poden actuar individualment o en grup, a mode d'una Big Band, i amb independència de quins temes abordin, en tots hi ha sempre el mateix denominador comú: divulguen ciència a través de l'humor, un humor intel·ligent i, a voltes, àcid.

L'humor és un recurs magnífic en la divulgació –i en qualsevol altra activitat humana–, atès que de manera inconscient activa emocions agradables, especialment de plaer i de sorpresa. De fet, l'humor neix de la sorpresa que generen els jocs de paraules i les contradiccions, atès que quan el cervell les resol, com a mecanisme natural d'autorecompensa genera plaer. Precisament, minuts abans de veure'ls actuar en directe havia estat explicant als assistents al seminari la transcendental importància de transmetre coneixements a través d'aquestes dues emocions, la sorpresa i el plaer, i els Big Van ens ho van demostrar amb escreix. La ciència és, i ha de ser, un assumpte seriós, atès que contribueix a l'avenç de la societat, però paradoxalment una de les millors maneres de divulgar-la és a través de l'humor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

El Recòndit tanca la quarta edició amb rècord de públic

GIRONA
música

Superchunk actuarà a Sant Feliu de Guíxols

sant feliu de guíxols
CRÒNICA

Des de l’aniversari de Rufus Wainwright

ABUSOS AL CINE I AL TEATRE

El Servei d’atenció als abusos en el sector artístic ha atès 21 consultes en dos anys

BARCELONA
equipaments

Carles García Hermosilla, nou director del Museu d’Història de Barcelona

barcelona
cultura

El Museu d’Història de la Joguina reobre amb més objectes exposats

sant feliu de guíxols
Cultura

Mor Julia Uceda Valiente, professora, escriptora i poetessa andalusa

Cultura

Troben víctimes de la pesta negra del segle XIV a la Catalunya central

Santa Maria de Besora
Sergi Clavell
President del Gremi d’Antiquaris de Catalunya

"El sistema espanyol d'exportacions d'obres d'art és una barbaritat"

Barcelona