patrimoni geològic
Patrimoni de Forallac a la llista del maig megalític
Diumenge faran una ruta del dolmen del Llobinar i la pedra de sacrificis de Fitor
L'Ajuntament de Forallac s'ha adherit al Maig Megalític, una iniciativa divulgativa que promou el grup de treball de les Rutes Megalítiques de la Costa Brava i que, entre les 11 activitats diverses que s'han coordinat, donarà a conèixer i divulgar dos dels elements que al municipi perviuen disseminats dins de l'espai d'interès natural del massís de les Gavarres: el dolmen del Llobinar i la pedra de sacrificis de Fitor, situada molt a prop de l'església romànica.
En el cas de Forallac, després de la visita de fa deu dies pels dòlmens de la serra d'en Cals, aquest diumenge han organitzat una altra visita guiada gratuïta als esmentats megàlits, a càrrec de l'arqueòleg Dani Punseti.
Durant el recorregut, que sortirà a les 10.30 h de l'aparcament de la gasolinera BP a la C-66, es farà incidència en el procés d'intervenció arqueològica, ceràmica prehistòrica i els aixovars funeraris localitzats en aquests dòlmens. Es tracta d'una activitat gratuïta, però per motius operatius es demana fer reserva prèvia: per telèfon 972 109 358 o correu electrònic ([email protected]).
En el terme de Forallac hi ha una de les concentracions de megàlits més important de les comarques gironines. Només a Fitor es té coneixement de quinze dòlmens, un menhir i diverses pedres de sacrifici i roques amb inscultures o cassoletes. Els més coneguts s'emplacen a la serra de Cals i estan en força bon estat de conservació. La major part estan situats en miradors privilegiats del massís i la plana empordanesa.