Els Prats de Rei té 167 béns patrimonials al poble
El municipi va tenir un pes important a l'època romana, de la qual es van descobrir restes el 2013
Una important batalla de la guerra de Successió, l'any 1711, també hi va deixar empremta
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament dels Prats de Rei el Mapa de Patrimoni Cultural del municipi. El treball, que ha estat realitzat per l'arqueòloga Jordina Sales amb la col·laboració de l'Ajuntament i de diferents persones del municipi, ha inventariat un total de 167 elements.
El 67,66% d'aquests elements patrimonials són de caràcter immoble, com ara edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil.
L'actual poble s'aixeca sobre l'antic nucli romà conegut com a Municipium Sigarrensis, que tenia un pes important a la Catalunya interior, segons es va constatar en les excavacions portades a terme durant l'any 2013 al centre del municipi.
Els Prats de Rei conserva també desenes d'edificacions medievals al seu nucli històric, tot i que la seva principal icona és la torre de la Manresana. L'actual data de la primera meitat del segle XII, però el seu origen és d'uns segles abans com a fortalesa de guàrdia del comtat de Manresa en la seva frontera amb el món musulmà.
Aquest indret fou el campament de l'exèrcit austriacista durant una de les batalles més cruentes de la guerra de Successió, l'any 1711.
La guerra és ben present en el patrimoni de Prats. Els últims gegants del municipi, l'Ermengol i la Joana, es van construir l'any 2013 inspirats en aquesta època. Formen part del 17,37% del patrimoni que és moble, en forma de col·leccions, objectes i elements urbans.
El 9,58% del patrimoni de Prats és immaterial, en forma de manifestacions festives, tradicions orals, música i dansa, costumari i tècniques artesanals. Entre les més rellevants hi ha el pessebre vivent i el sopar romà que l'Associació Cultural i Recreativa Sigarra organitza des de l'any 2000.
El patrimoni documental –un 3% del global– inclou el diari de batalla del mariscal Guido von Starhemberg, que recull el conflicte del 1711 i que està dipositat a l'Arxiu de Guerra de Viena.
Finalment, el municipi té un 2,40% d'elements patrimonials de caràcter natural.