música
novetat discogràfica
Biflats vol exportar el so genuí de la cobla arreu del món
La nova formació gironina ha gravat el seu primer disc, ‘Catalan fanfare!', amb 23 músics i en 5 estudis diferents
“Volem portar la cobla a les barraques de festa major, amb un esperit de fanfàrria que sigui alhora trobadoresc, dins d'una estructura pop. Exportarem el so únic i genuí de la cobla arreu del món, quan siguem un país normal, i l'encomanarem a les noves generacions”, expliquen els dos principals impulsors del projecte Biflats , el blanenc Xavi Pendón (composició, arranjaments, veu, tenora i clarinet) i el sarrianenc Edgar Massegú (lletres, veu i percussions), líder de PulpoPop, on també toca Pendón. Biflats no és, evidentment, una cobla convencional; és una formació de tretze músics que reforça els instruments de la cobla tradicional amb bateria, percussions, veu i tuba. En directe toquen de peu i la seva posada en escena és més pròpia d'un grup de pop o rock.
En el seu primer disc, Catalan fanfare! (Picap) han participat 23 músics, que han gravat en cinc estudis diferents: el Soundclub de Salt, el Kápita de Blanes, L'Indi de Santa Eulàlia de Riuprimer, Sol de Sants de Barcelona i 5Grama de Girona. El resultat és “un disc fronterer” en el qual “tot passa en la frontera entre Catalunya i França”. Ho diuen per cançons com ara El bou de Portbou –que “passa la frontera amb les pilotetes dintre”–, l'adaptació de la tradicional Muntanyes del Canigó, la Cúmbia del Pirineu i el primer single i videoclip, Pèl a les aixelles, que respon a “una pregunta transcendental en les cultures catalana i occitana”. “On t'està el pèl a les aixelles? El pèl a les aixelles s'ha immolat, per culpa de la indústria de la bona olor?”, canten en aquest tema que té com a icona –cada cançó amb lletra es relaciona en el llibret del CD amb una imatge– l'assecador de cabells.
Biflats –el nom sorgeix d'una conya de músics, entre bemolls i xiflats– fusiona sonoritats mediterrànies amb aires balcànics i de les fanfàrries de l'Europa de l'est i, fins i tot, el reggaeton, per crear una música 100% ballable cantada en català, castellà, francès i serbocroat (Pijem me mangava).
Els membres de Biflats han format o formen part de grups com ara Els Pets i Sau i de cobles i orquestres com ara La Principal de la Bisbal, la Costa Brava, la Flama de Farners, la Gira-Sol i la Principal del Llobregat. Adrià Dilmé, de Germà Negre, canta a Muntanyes del Canigó, i Marcel Dalmau és la veu en altres cinc temes. El repartiment es completa amb Joan Gómez Clapers, flabiol; Adrià Sánchez i Jordi Casas Turón, tibles; Xavier Santandreu, Jordi Guixé i Ferran Miàs, tenores; Raül Gallego i Jordi Sacristán, trompetes; Darío García, trombó; Eduard Prats, Gerard Serrat i Eloi Planiol, trombons i fiscorns; Miguel Ángel Gracia i Oscar Bas, bombardins; Moisès Hidalgo, tuba; Pep Sànchez, contrabaix i baix; Pep Solà, bateria; Adrià Bauzó, flauta travessera, i Lluís Costa, cors.
En directe, Biflats van debutar el 2016 a Reus i aviat se'ls veurà en festes i festivals de tot Catalunya, com a mínim. Ja és segur que actuaran a la festa major de Blanes i a la Fira Mediterrània de Manresa.