Cultura
La Nit dels Museus obre les portes de desenes de centres de tot Catalunya
Diversos equipaments ofereixen entrada lliure i propostes lúdiques en la 13a edició de la Nit dels Museus
Més de 4.000 persones hi participen arreu d'Europa
Molts museus d'arreu de Catalunya obren aquest dissabte les portes fins a mitjanit a tots els visitants nocturns que vulguin acostar's-hi.
La 13a edició de la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d'Europa en la qual enguany hi participen més de 4.000 centres, convida un any més els visitants més noctàmbuls a gaudir de les col·leccions i de diverses activitats lúdiques organitzades per celebrar el dia internacional dedicat a aquests equipaments culturals.
Els centres participants ofereixen accés lliure des de les sis de la tarda i presenten diferents propostes que s'allargaran fins ben entrada la nit a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.
A Tarragona, d'entre totes les propostes de la Nit dels Museus destaca el Viatge a la constel·lació Museu, un itinerari nocturn que recorre set museus i centres culturals de la ciutat en dues hores i mitja. La ruta s'estructura a partir d'un concepte comú que canvia cada any. En aquesta ocasió s'aborden històries controvertides que han estat silenciades i fins i tot han esdevingut tabú en diverses èpoques. L'itinerari comença al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) davant el sarcòfag del rapte de Prosèrpina i continua a la Torre del Pretori, que es va utilitzar com a presó –presó de Pilats. El viatge continua al CaixaForum Tarragona, al Museu del Port, al Museu Bíblic Tarraconense, al Museu Diocesà, al Museu d'Història i al d'Art Modern.
A la resta de la demarcació destaquen les activitats nocturnes que s'han programat al Museu de Valls, al Museu Comarcal de la Conca de Barberà i al Museu d'Alcover. A les Terres de l'Ebre, eI Museu de Tortosa també obre les seves portes a la nit amb un espectacle de música i poesia per la pau i una visita guiada a l'exposició Miquel Paton. Formes d'un anhel.
Rutes i propostes lúdiques a Barcelona
A Barcelona s'han organitzat fins a sis rutes i més de 80 centres de la capital, Badalona, Cornellà, Esplugues, l'Hospitalet, Sant Adrià, Santa Coloma i Sant Joan Despí hi participen. Aquest any se sumen a la nit dels museus el Baluard del Migdia, l'Espai Bombers, la Torre de la Creu de Sant Joan Despí i la col·lecció filatèlica de Ramon Marull des de l'espai virtual. L'Espai Fotogràfic Centelles s'hi reincorpora.
A Girona, col·leccions i espectacles
A Girona, Gironamuseus i CaixaForum Girona obren les portes des de les sis de la tarda fins a mitjanit per descobrir fins a 26 propostes culturals diferents. A més de l'entrada gratuïta, diversos centres ofereixen espectacles simultanis entre els quals hi ha El petit circ, al Museu del Cinema, un espectacle d'ombres de la Companyia de Mercè Framis; o les Càpsules de cinema al call, del Museu d'Història dels Jueus, que projectarà curtmetratges de diversos directors israelians per descobrir històries inspirades en la idiosincràsia del poble jueu. Finalment, també destaca la proposta del Museu d'Arqueologia de Catalunya de Girona, per on passaran Els Beatles amb Ton Torné, que oferirà diverses cançons del grup britànic.
Templers i aigua a Lleida
Els vuit museus que participen de la vetllada a Lleida són el CaixaForum Lleida, el Castell dels Templers de Gardeny, el Centre d'Art La Panera, la Fundació Sorigué, el Museu de l'Aigua, el Museu d'Art Jaume Morera, el Roda a Roda, Museu de l'Automoció de Lleida i el Museu de Lleida. Entre les propostes dels centres destaca la visita guiada nocturna per descobrir la comunitat de monjos que van viure a la Comanda Templera de Gardeny; o la visita al dipòsit del Pla de l'Aigua, que obrirà el Museu de l'Aigua, a les fosques.
D'altra banda, els 11 museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran han organitzat de manera conjunta 23 activitats amb motiu del Dia Internacional dels Museus que aborda els Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació. Amb aquesta idea, es vol crear un diàleg entre les peces dels museus i la crisi dels refugiats.