Punt final a la tercera fase de les obres de restauració del castell de Vallmoll
S’hi han invertit 742.000 euros, el 75% dels quals provenen de l’1,5% cultural
La torre de l’homenatge i la sala gòtica tindran usos culturals
Punt final a la tercera fase de les obres de restauració del castell de Vallmoll, que van començar el febrer del 2016 i han tingut un pressupost de 742.184 euros, el 75% dels quals (556.638) han estat aportats pel Ministeri de Foment, a través de l’1% cultural. El castell de Vallmoll és un monument complex, perquè la seva configuració actual és fruit de múltiples superposicions de diferents èpoques constructives. Els treballs que s’hi han dut a terme han consistit en la consolidació de les estructures i el tancament de la torre de l’homenatge i de la sala gòtica, que es destinaran a usos culturals municipals. També s’han executat els acabats de l’interior del castell i de l’ala est.
La restauració del castell afecta tot el monument, des de la restauració de les façanes, les torres i totes les ales de l’edifici fins a la restauració i adequació dels patis, la urbanització exterior del castell i la recuperació de la fossa.
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va visitar divendres el castell vallmollenc. És el segon cop que el ministeri col·labora en el finançament de les actuacions en aquest monument, i l’aportació total és de 959.821 euros.
D’altra banda, la darrera fase de la rehabilitació del castell de Vallmoll també es beneficiarà d’un ajut dels fons europeus Feder, a través del projecte Història i patrimoni, les arrels d’una terra, presentat pel Consell Comarcal de l’Alt Camp i que inclou la restauració, recuperació i revaloració de part del patrimoni històric i cultural de la comarca de l’Alt Camp. El projecte inclou, a més d’aquest castell de Vallmoll, la rehabilitació i museïtzació de la Fàbrica Martí Llopart i Trenchs, al Pla de Santa Maria; la millora de l’entorn del columbari romà de Vila-rodona; la consolidació del pont del Diable, a Figuerola del Camp, i l’ampliació del sisè tram de l’itinerari del nucli antic d’Alcover, entre altres.
LA XIFRA
Un castell a tocar de la trama urbana
L’origen del castell de Vallmoll se situa al segle XI, en el moment de la reconquesta. A diferència d’altres edificacions d’aquestes característiques que estan situades en punts dominants o apartats del nucli de població, aquest castell és a tocar de la trama urbana, just al final del carrer Major, en un petit turó. El castell i el terme de Vallmoll van ser en un primer moment una possessió dels Castellvell, com molts altres indrets de la rodalia.