cultura

Ciència & Roll

david bueno i Torrens

Ballar la ciència

Cada any per aquestes dates, i ja en fa 10, l’Associació Nord-americana d’Avenç de la Ciència, que en anglès té la sigla AAAS, junt amb la revista Science, convoquen un concurs singular: una competició de ball inspirada en treballs científics. L’AAAS va ser creada el 1848 a Philadelphia amb l’objectiu de “promoure la cooperació entre els científics, defensar la llibertat científica, encoratjar la responsabilitat dels científics i donar suport a l’educació científica i a la divulgació de la ciència, per a la millora de tota la humanitat”. És la societat científica més gran del món, amb quasi 130.000 afiliats, i la seva revista de capçalera, Science, que és una de les revistes científiques generalistes més prestigioses, té una tirada de 140.000 exemplars setmanals.

La idea que inspira aquest concurs és molt simple. Cada any es presenten, a tot el món, diversos milers de tesis doctorals, en les quals es fa avançar, a poc a poc, el coneixement i la cultura. En aquest context d’avenç constant, l’alfabetització científica de la població és crucial. No és, però, un procés espontani que es produeixi per simple immersió. Calen accions concretes. Segons l’Associació Nacional de Mestres de Ciències, una persona alfabetitzada científicament és aquella que comprèn que la societat controla la ciència i la tecnologia a través de la provisió de recursos; que utilitza conceptes científics; que és capaç de distingir entre observació i interpretació, i d’entendre que les teories científiques no són opinions personals, creences o nocions no sustentades; que reconeix les limitacions i valora la utilitat de la ciència i la tecnologia en la millora del benestar humà, i que reconeix les fonts fiables d’informació científica i tecnològica i les utilitza en el procés de presa de decisions.

Hi ha moltes maneres de fer arribar els avenços científics a la societat i la que es proposa en aquest concurs és simplement fascinant: a través del ball. El repte dels científics que s’hi apunten és convertir algun aspecte important de la seva recerca, normalment incomprensible pels profans en la matèria atesa la seva gran especificitat, en una coreografia que permeti entendre a qualsevol persona el contingut científic que es vol transmetre i gaudir-ne a través d’una activitat lúdica i social, com és el ball. El premi és substanciós: 500 dòlars per als guanyadors de cadascuna de les quatre categories que s’estableixen –física, química, biologia i ciències socials– i 500 dòlars més per al guanyador absolut, que es decideix entre els guanyadors de les quatre. Les coreografies de les 9 edicions anteriors es troben a YouTube (Dance Your Ph.D. Contest), al servei de l’alfabetització científica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.