El Museu d’Història dels Jueus recrea els rituals dietètics
L’exposició ‘A la taula d’Estelina’ proposa un recorregut pels símbols de taula de les comunitats jueves catalanes
A l’exposició permanent del Museu d’Història dels Jueus es pot fer un passeig imaginari pel que va ser el cementiri de la comunitat a través d’una sèrie de làpides exposades que contenen bells epitafis escrits en record de les jueves i els jueus que van viure a la ciutat.
Entre aquestes trobem la d’una dona que duia el bonic nom d’Estelina i que pertanyia a una família distingida de la comunitat: “Aquesta és l’estela fúnebre de l’honrada n’Estelina, esposa de l’il·lustre i esclarit en Bonastruc Josef. Tingui la seva mansió al jardí de l’Edèn.”
Ara, a través d’una exposició temporal inaugurada ahir mateix i que es podrà visitar fins al 17 de setembre, Estelina pren el protagonisme d’una mostra en què es proposa un recorregut a través de les lleis dietètiques i els rituals de taula de les comunitats jueves medievals. A la taula d’Estelina aprofundeix en l’abastament de productes aptes per al consum jueu als mercats catalans de l’edat mitjana i detalla aquells espais alimentaris i gastronòmics que van més enllà dels aliments humils i sobris de cada dia tot fent referència a l’ampli ventall de menges riques i elaborades pròpies de les festivitats jueves transmeses de generació en generació.
L’exposició, comissariada per Sílvia Planas, s’estructura a partir d’imatges i textos medievals, documents dels arxius reproduïts en facsímil, d’objectes i d’estris de taula de l’edat mitjana, de llibres de cuina i de ritual alimentari judaic. També presenta alguns dels productes caixer fets actualment a Catalunya, a més de reculls de fotografies que presenten la vida i el ritual de l’alimentació jueva d’avui dia.
Visites temàtiques
Com a activitats complementàries, des del Patronat Call de Girona s’han organitzat visites temàtiques amb el títol El rebost del call, que proposen un recorregut per mostrar les herbes i les plantes utilitzades en la cuina jueva, a banda d’uns tallers de cuina amb receptes pròpies de les taules jueves, un cicle de concerts de música jueva de temàtica relacionada amb els aliments i la cuina, a més a més de les ja habituals tardes de contes al call, que aquest any també faran una clara referència als aspectes alimentaris.
Per a més informació i consulta de les activitats, cal adreçar-se al web del Museu d’Història dels Jueus: www.girona.cat/call