Art

exposició

Peces escollides a Torroella

La Fundació Mascort celebra els seus deu anys amb una exposició amb 130 peces, des l’antiguitat fins al segle XX

La fundació té la seu a la Casa Galibern, un casal d’indians al centre de la vila empordanesa

“Crec que si tornés a néixer col·leccionaria el mateix i escolliria i tractaria d’adquirir les mateixes peces, a més d’altres de paregudes o millors que no he pogut aconseguir. És una qüestió de preferència personal, força mesurada abans de prendre les decisions, però que sempre em porten als mateixos camps, terrenys i èpoques, lluny de qualsevol fonament econòmic, en el sentit de fer inversions profitoses”, explica l’empresari i advocat torroellenc Ramon Mascort, president i alma mater de la Fundació Mascort, amb seu al casal d’indians Casa Galibern, al carrer Major de Torroella de Montgrí. Mascort, propietari d’una extraordinària col·lecció artística reunida al llarg de tota una vida (vegeu la peça), celebra aquest estiu els deus anys de la seva fundació i ho fa amb l’exposició Peces escollides. La selecció del col·leccionista, on s’hi mostren 130 obres, des de pintura, joieria, ceràmica o escultura fins a dibuixos, armes, mapes o gravats que daten des de l’època antiga i medieval fins al segle XX.

L’exposició, que es pot veure fins al 15 d’octubre (horaris i més informació, al web www.fundaciomascort.com ), ocupa les dues primeres plantes de la Casa Galibern. Les peces, com diu el títol de la mostra, és una selecció del mateix Mascort, que ha tingut en compte la vinculació especial que manté amb les obres i el seu significat dins la globalitat de la col·lecció. Moltes de les peces que s’hi mostren no han estat mai exposades.

Entre les obres que s’hi poden veure destaquen un casc corinti en bronze datat a Grècia entorn del 650 aC, o el fragment d’un Hèrcules esculpit en marbre, del segle I i II dC d’època romana. També destaquen altres obres, com un mapa de París del segle XVIII, una parella de pistoles de Ripoll, d’inicis del segle XVII, en fusta, ferro i argent, o la lletra reial de Ferran II el Catòlic, escrita en català el juliol del 1510, ordenant el pagament a Miquel Falcó, ciutadà de Barcelona, en retribució als seus serveis de guarda de lleons i altres animals ferotges de la ciutat.

L’exposició, la catorzena que es fa a la fundació en deu anys, ha estat comissariada per Rosa Maria Creixell, doctora en història i professora de la UB, que destaca l’important valor de la col·lecció de Mascort i el fet que, com la majoria de col·leccionistes, l’empresari torroellenc “busca una relació amb la peça i aquesta pren una nova vida”.

Coincidint amb els deu anys de la fundació, s’han fet diferents obres a la Casa Galibern, d’accessibilitat a l’entrada i de reforç a les plantes superiors, amb la idea d’obrir-les al públic en el futur, la segona com a escenaris d’activitats culturals, i l’última, com a talaia per poder contemplar el barri vell de Torroella i la muntanya del Montgrí.

Una gran col·lecció forjada en tota una vida

La seva passió per col·leccionar s’inicia de ben petit entre Barcelona i la seva Torroella estimada. Primer són capses de llumins i minerals, i ja de més gran, educat “en la bellesa”, com ell mateix reconeix pel seu oncle, el pintor José María Mascort, comença a col·leccionar objectes artístics, una selecció de peces molt diversa en la qual “res hi ha tingut a veure el pes d’escoles, períodes o tècniques, i molt, en canvi, el criteri i el sentit estètic de Ramon Mascort”, segons escriu la comissària Rosa Maria Creixell en el catàleg de l’exposició, en el qual analitza l’extensa i variada col·lecció de Mascort.

Som davant una col·lecció extraordinària en què podem trobar-hi des d’un petit dracma grec fins a una escena de la cavalleria immortalitzada per Josep Cusachs, passant per una arqueta amatòria, un antic gravat de Roma, una petita pintura de Sorolla o un especier de ceràmica.

Ceràmica, orfebreria medial i renaixentista, joieria dels segles XVI al XIX, mobiliari, pintura de tots els temps, dibuix, gravats, mapes, armes, numismàtica, llibres i, finalment, fotografia –una altra de les grans passions de Mascort– conformen la col·lecció.

Bona part d’aquestes obres s’han pogut veure ja al llarg d’aquests últims deu anys en les diverses mostres a la Casa Galibern, però queda molt material inèdit encara per exposar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.