Tradicions
Patriotisme, il·lusió i el sí
Castellar del Riu viu un aplec del Pi de les Tres Branques contagiat per l’esperança de tenir el referèndum d’aquí a 3 mesos
Representants d’arreu dels Països Catalans s’encoratgen a seguir treballant per gaudir de la democràcia
L’aplec del Pi de les Tres Branques és una de les festes més tradicionals i aferrades a la història del país. És la viva reivindicació dels símbols i això només es pot fer recordant d’on venen. Ho fan cada any però aquest, amb el referèndum de l’1 d’octubre a l’horitzó, el nas de molts catalans presents al pla de Campllong olorava un aplec especialment contagiat d’il·lusió. El matí no va decebre’ls gens ni mica.
Aquest any, més que mai, l’aplec va ser una singular barreja entre el patriotisme històric i l’actualitat més recent, amb un referèndum que va ser el gran protagonista del matí. L’aplec del Pi és un homenatge a la figura de Mossèn Jacint Verdaguer i el seu poema Lo Pi de les tres branques, que va convertir aquest singular arbre de Castellar del Riu en tot un símbol del sentiment catalanista. Per això, en qüestió de deu minuts el pla de Campllong va passar de sentir com esclataven els trabucs dels Trabucaires de Castellar del Riu i escoltar la lectura teatralitzada del poema de Verdaguer a ovacionar els presidents de l’Assemblea i Òmnium pels seus discursos reivindicatius, centrats en la rigorosa actualitat del procés independentista. En certa manera, el referèndum ha renovat l’ambient de l’aplec de forma excepcional.
Venen canvis
Fa un any l’organització deixava entreveure que volia introduir canvis en l’aplec per atraure més gent i, així, exprimir al màxim les seves possibilitats. Cada any presenta una xifra d’assistents que sol rondar el mig miler de persones en el millor dels casos. Però les novetats hauran d’esperar un any més i podria ser que l’organització dels actes centrals passés a ser gestionada per entitats com ara l’ANC i Òmnium, mentre que l’Ajuntament de Castellar del Riu es dedicaria únicament a les tasques de logística, segons va explicar a aquest diari l’alcalde, Adrià Solé, ahir al matí.
El que sí que s’ha impulsat enguany és l’agilitació de l’acte central per tal de donar ritme al matí i evitar que es produeixin retards en el programa. Va funcionar: hi van haver fins a set parlaments als peus del Pi Vell, però l’acte de l’Esquerra Independentista, previst per just després, va poder començar a la 1 del migdia, tal com s’indicava en el programa.
Missatge d’esperança
El president de l’ANC, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, van passar el matí a Castellar del Riu. També hi havia representants d’entitats catalanistes d’arreu dels Països Catalans. Tots ells van protagonitzar els discursos al Pi Vell, amb el referèndum de l’octubre com a tema estel·lar. Cuixart i Sànchez van criticar amb duresa l’actitud de l’Estat i van fer una crida a la unió de tots els catalans, recalcant que “no tenim por”. Pel que fa als discursos d’arreu del Principat, van coincidir que el referèndum és “una oportunitat per reconstruir els Països Catalans” i van estendre la mà a Catalunya. Minuts més tard, l’Esquerra Independentista tancava l’aplec amb un acte polític al Pi Jove, on van clamar per a mobilitzacions populars i el “treball des del carrer”.