premi de novel·la
Una setmana d’activitats pel 50è premi Bertrana
Tindrà lloc del 14 al 21 de setembre i inclourà el documental ‘Bertrana, ànima d’impenitent’ i l’espectacle ‘Més Bertrana, més!’
Presenten 61 originals al Bertrana, 68 al Palol i 12 al Rahola
La Fundació Prudenci Bertrana celebrarà l’Any Bertrana i la 50a edició del premi Prudenci Bertrana de novel·la amb una setmana d’actes commemoratius dedicats a Prudenci i Aurora Bertrana –un documental i un espectacle–, que es portaran a terme entre el 14 i el 21 de setembre, dia en què tindrà lloc a l’Auditori de Girona l’acte de lliurament dels Premis Literaris de Girona . En aquest acte, presentat per l’escriptor i periodista Martí Gironell, han estat convidats a participar-hi els últims 10 guanyadors del premi Bertrana –els anteriors van ser convocats en la 40a edició– i hi haurà una actuació del guitarrista Toti Soler i la cantant Gemma Humet, que reinterpretaran alguns clàssics de la Nova Cançó. La fundació regalarà als assistents un opuscle amb textos de Prudenci i Aurora Bertrana, centrats en els paisatges gironins.
La setmana dels Bertrana s’obrirà el dijous 14 de setembre amb la projecció a la Casa de Cultura del documental Bertrana, ànima d’impenitent, produït per l’Ajuntament de Tordera, i el dimarts 19 s’ha programat a l’Auditori, amb entrada gratuïta, l’espectacle literari i musical Més Bertrana, més!, un recorregut per la vida i l’obra de Prudenci i Aurora Bertrana, amb música de la seva època –inclosa una sardana poc coneguda de Tomàs Sobrequés– interpretada per la Cobla Ciutat de Girona, amb el pianista Joan Torras i l’actriu Anna Farriol. A més, el 15 de setembre tindrà lloc la Nit de Poetes de Girona, que cada any convida el guanyador de l’últim premi Miquel de Palol.
El president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech, va presentar ahir a l’Ajuntament de Girona aquesta nova edició dels Premis Literaris de Girona, acompanyat per dos patrons de la fundació: l’expresident i ara tresorer, Esteve Vilanova, i Francesc Ten, com a director dels serveis territorials de Cultura. Domènech va fer un repàs de les obres presentades a cada premi, comparant les xifres amb les últimes edicions: 61 novel·les s’han presentat al 50è premi Prudenci Bertrana –dotat amb 30.000 euros–, la qual cosa representa una lleugera davallada respecte al 2015 (74) i el 2016 (72), però també s’ha de tenir en compte el salt que va haver-hi des del 2014, quan només es van rebre 36 originals. Segons Domènech, una de les possibles raons que aquest any hi hagi menys originals és que s’ha demanat als autors que enviïn “una còpia en paper i enquadernada” de la seva obra, quan fins ara n’hi havia prou amb la tramesa electrònica. Entre els autors presentats hi ha molts pseudònims, però alguns també participen a cara descoberta, com ara l’escriptor David Nel·lo –guanyador del Ramon Muntaner 2009– i l’arqueòleg Joaquim Tremoleda.
Al 40è premi Miquel de Palol de poesia –2.400 euros– s’hi han presentat 68 originals, 12 més que l’any passat, i per exemple hi participen la psicòloga, pedagoga i exdiputada Maria Dolors Renau i Manén, i un poeta de llarga trajectòria com ara el sabadellenc Josep-Ramon Bach.
Al premi Carles Rahola d’assaig –6.000 euros– s’ha passat dels 10 originals del 2016 a 12 en aquesta 38a edició, presentats per autors com ara Montserrat Tura, Vicenç Llorca Berrocal, Esteve Riambau, Francesc Torralba i Josep Clara. En el 32è premi Ramon Muntaner de literatura juvenil –6.000 euros– hi ha hagut “un esclat”, ja que s’ha passat de 8 a 24 originals.
Pel que fa al 17è premi Lletra a la millor iniciativa digital de i sobre literatura catalana, es poden presentar candidatures fins al 6 de setembre. El jurat del 23è premi Cerverí de lletres de cançó ha seleccionat temes d’Enric Montefusco, Mishima, Renaldo & Clara, Zoo, Txarango, Les Sueques, Sisa, Miqui Puig i Quimi Portet, i la votació popular està oberta fins al 17 de setembre.