NUTRICIÓ / RECEPTARIS
Eva Garcia Pagán
Un arc de Sant Martí al plat
La majoria de receptes de l’estiu són les més fàcils de preparar quan s’opta per portar-les al plat en el seu estat més pur o amb molt poca elaboració: amanides, gaspatxos i sopes fredes, verdures en crudités o escabetxos sobre un pa de coca venen més de gust quan la calor pica fort.
Qui ja li vagi bé aquest menú, està, a més, de sort. La doctora Montse Folch, rostre conegut a la premsa, proposa una dieta per a dummies basada en els colors que no té gaire complicacions. Així, estableix una quadricomia gastronòmica: vermell per a les proteïnes, vegetals i animals, verd per als vegetals, groc per al sucre i hidrats de carboni i marró per als greixos, i demana que, per activar el metabolisme i mantenir-se en el pes ideal, les dones han de seguir la pauta 3 + 3 + 3 (tres aliments del grup vermell, tres del groc i tres del marró) i els homes la 4 + 4 + 4 (quatre aliments de cada grup), amb la bona notícia que del grup del verd se’n poden consumir les racions i quantitats que es vulgui.
Bona proposta, certament, si es complementa amb un altre volum, Batuts verds, de Carla Zaplana, en català per Cossetània Edicions i en castellà per Urano, que ja n’havia publicat un sobre Sucs verds.
En aquest nou volum, que inclou un pla detox de tres dies, presenta una col·lecció de batuts per prendre a poc a poc o fins i tot amb cullera, i malgrat que el títol aposta pel verd, el cert és que no es tracta d’un llibre monocrom: al batut Tropicana (taronja, mango, pastanaga, cogombre i llima) el taronja hi predomina, i el vermell triomfa al Digestive Cleanse (remolatxa, api, cogombre i llimona) i al Rouge Performance (remolatxa, gerds, plàtan, espinacs, cúrcuma i llet d’arròs).