Festes i tradicions
L’Aquelarre compleix 40 anys mantenint l’essència
Després del parèntesi del 2016, l’espectacle central de la festa cerverina torna a Cal Racó amb un muntatge sobre l’ànima
La Pegatina i Oques Grasses encapçalen les propostes musicals
L’Aquelarre de Cervera celebra el quarantè aniversari mantenint els principals elements identificatius de la festa: música, quilos de pólvora i ganes de diversió fins que surti el sol. Aquesta edició, que es viurà els dies 25, 26 i 27 d’agost, ret homenatge a la seva història mitjançant espectacles especials, una exposició i un documental a càrrec de diverses entitats cerverines. És una mostra de la vitalitat d’una festa ben travada en el teixit social de la ciutat.
L’Aquelarre 2017 recupera l’espai tradicional de Cal Racó com a escenari principal, després que les obres de remodelació del nucli antic obliguessin l’any passat a traslladar l’espectacle central a la plaça Pius XII. L’aposta pels concerts és manté ferma, amb sis escenaris on sonarà música de diferents estils. Enguany, concerts amb bandes com La Pegatina i Oques Grasses contribuiran a atraure les 25.000 persones que participen cada any en l’Aquelarre, segons el balanç de públic de la mateixa organització. Durant els tres d’Aquelarre es cremaran 380 quilos de pólvora, que corresponen a uns 24.000 carretons, amb la qual cosa la festa es converteix en un referent nacional per als amants de la pirotècnia. Pel que fa als espectacles de carrer, la companyia local Alea Teatre torna a ser l’encarregada de dirigir la renovació argumental d’un muntatge volgudament codificat i amb un ritual poc alterable: a les 11 de la nit del dissabte s’inicia l’encesa de la Universitat i posterior cercavila de foc amb la Colla de Diables Carranquers. En aquesta edició, els cerverins estaran acompanyats pels diables de la Colla Jove de Ribes i el Ball de Diables de Tarragona. La comitiva de foc fa cap fins a Cal Racó, on l’espectacle s’intercala amb música tot esperant les 2 de la matinada, quan hi ha la invocació del Mascle Cabró i, dues hores després, l’Escorreguda. A l’espectacle central hi participen unes 400 persones, entre diables, tècnics i actors.
El director del muntatge, Albert Parra, que l’any passat ja va concebre l’espectacle aeri de la festa, explica: “Enguany, la línia argumental gira al voltant de l’ànima, inspirant-nos en què passa avui dia, del debat entre el bé i el mal, tot aprofitant les possibilitats de l’espai de Cal Racó”. És una “clara metàfora de la situació humana actual”, segons l’organització. La renovació de la música que acompanya tot l’espectacle és a càrrec de Carlos Montfort.
El carreró de les Bruixes, un dels indrets més especials del nucli antic, serà l’escenari de l’espectacle Feliços 40, Cabró, que dissabte representarà la companyia Grepp Teatre. El grup femení de percussió Les BandTokades també han preparat per a l’aniversari el muntatge Dystopian.
LA FRASE
Potenciar la festa durant el dia
L’Ajuntament de Cervera vol impulsar l’Aquelarre durant el dia per tal d’abastar més indrets de la ciutat i, també, atraure nous públics. El pressupost de la festa enguany augmenta en 10.000 euros i fins als 190.000.
La regidoria d’Aquelarre amplia l’horari de la Fira del Gran Boc, que estarà oberta també el dissabte al matí, a més de a la tarda i diumenge a la tarda. A la fira s’hi poden trobar objectes relacionats amb la tradició esotèrica. La fira compleix 20 anys i, per celebrar-ho, dissabte a dos quarts de 10 de la nit es farà un ritual al pati de la Universitat, on tots els assistents podran participar-hi. En paral·lel, es treballa per guarnir els principals carrers i places per tal d’aconseguir que “tota la ciutat respiri Aquelarre” a través d’una escenografia que doti l’espai urbà d’una “atmosfera màgica i diabòlica”. L’aniversari també arriba al Museu Comarcal, on s’obrirà una exposició.