Patrimoni

Municipal

Tot el patrimoni artístic i arquitectònic de Tarroja de Segarra, inventariat

La Fundació Jordi Cases i Llebot, autora de l’exhaustiu treball, identifica un centenar d’elements públics i privats

Documenta objectes desapareguts

Tarroja de Segarra disposa d’una valuosa eina per conèixer, amb detall, el seu patrimoni arquitectònic i artístic. La Fundació Jordi Cases i Llebot presentarà el 2 d’agost al vespre el vuitè volum de la col·lecció d’inventaris de patrimoni municipal, que a Tarroja té el suport del consistori i inclou un centenar de elements.

David Castellana, historiador de l’art i arqueòleg, ha treballat durant tres anys en el projecte, que ha catalogat arquitectura religiosa, civil i popular, escultura, arts de metall i parament litúrgic i elements arqueològics. L’inventari inclou tot el patrimoni, protegit o no, de propietat privada o pública, amb “l’objectiu de posar en relleu la riquesa patrimonial de la Segarra, per ser reconeguda i protegida”, explica Castellana. L’inventari incorpora unes 400 fotografies, obra de Guillermina Puig.

Els orígens referenciats del municipi cal situar-los al segle XI, probablement com a talaia fortificada de defensa de les terres dominades pels cristians. Durant la recerca, a Castellana l’ha sorprès “la pervivència, tot i que reformat, del nucli medieval; a més, és interessant perquè permet resseguir les traces de cada moment històric”. Com les de la muralla medieval, de la qual no existeix documentació que n’indiqui l’època de construcció. L’inventari ha documentat també patrimoni que ja no existeix. És el cas, per exemple, d’una creu processional de Sant Salvador, desapareguda durant la darrera Guerra Civil. I dos elements que sí que es van salvar de la destrucció: la campana de l’església del s. XV i un llatoner (s. XVIII).

LA XIFRA

400
fotografies
dels elements identificats inclou l’inventari de Tarroja de Segarra. Són obra de Guillermina Puig.

LA FRASE

El nucli medieval perviu, i permet resseguir les traces de cada moment històric
David Castellana
HISTORIADOR DE L’ART, ARQUEÒLEG I AUTOR DE L’INVENTARI de TARROJA

El casalot que no s’ha deixat observar

A la silueta compacta, del nucli de Tarroja hi destaca una gran casa. Datada entre el segle XVI i el XX, era a priori un dels edificis més interessants per incloure a l’inventari. Però tot i la mediació de veïns i l’Ajuntament, els propietaris –que no hi viuen– no han permès l’entrada als autors del treball. “L’inventari no implica protecció directa dels béns, però a vegades hi ha una certa por que et diguin què pots fer i què no a casa teva.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.