CULTURA
Aigüestortes amaga restes del 4.800 aC
Les excavacions s’han fet en una petita cavitat de l’Abric d’Obagues de Ratera situada a 2.300 metres d’altitud i formada per una acumulació de grans blocs de granit
La tercera campanya d’excavacions arqueològiques que s’ha fet aquest estiu a l’Abric d’Obagues de Ratera (Espot), al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, ha pogut documentar nivells que la seva antiguitat, possiblement, és superior a l’any 4800 abans de la nostra era. Les excavacions s’han fet en una petita cavitat situada a 2.300 metres d’altitud i formada per una acumulació de grans blocs de granit. Al llarg dels diferents períodes documentats en campanyes anteriors s’aprecien els arranjaments, amb petites construccions, que es dugueren a terme per adequar aquest espai com a lloc de resguard, refugi i hàbitat i la seva ocupació. Fins ara, els treballs havien permès documentar una extensa seqüència arqueològica a l’abric, amb ocupacions d’època contemporània, d’inicis de l’edat mitjana (s. VI-VII) i prehistòriques (amb diverses fases compreses entre el 530 i 2800 aC).
Entre les restes localitzades en aquesta campanya d’excavacions hi destaquen nivells amb murs d’arranjament, fogars i material abundant, com ara ganivets de sílex, puntes de fletxa i restes de treball sobre matèries lítiques, material exogen al territori, algunes de les quals, provinents de centenars de quilòmetres de distància.
Si es té en compte la falta d’analítiques dels materials recuperats, aquest jaciment ja aporta informació important sobre l’ocupació i l’explotació dels medis d’alta muntanya a la prehistòria, especialment durant les èpoques conegudes com a Neolític, l’edat del bronze i el ferro.