Edificis emblemàtics
Balneari Codina, a Tona
El darrer testimoni
centenari Construït el 1913, el Balneari Codina va ser l’últim d’estrenar-se a la població i també el darrer d’oferir el servei de les aigües sulfuroses al municipi tonenc Patrimoni Amb el Balneari Ullastres i el pou Roqueta, són testimonis d’una època en què Tona era destinació d’aigües medicinals Vida Actualment s’hi fan activitats artístiques
Les aigües sulfuroses, que a final del segle XIX i principi del XX van donar molt de prestigi a Tona, van deixar de brollar per les aixetes del Balneari Codina al setembre de l’any 2015. Amb aquesta decisió es va posar punt i final a una història de 102 anys. La instal·lació situada a la carretera de Manresa va passar a la història com l’última deu que es va afegir a l’oferta medicinal del municipi tonenc el 1913 i el darrer d’oferir aquests serveis durant més de cent anys. Parlar de Tona, fa un segle, era fer-ho de les conegudes aigües sulfuroses que es van trobar al subsòl el 1874 i que, amb el suport del doctor Antoni Bayés Fuster, van convertir la població en un lloc de visita, primer, i d’estiueig, més tard. L’alta societat barcelonina buscava, en l’aigua, solucions als seus problemes dermatològics o respiratoris, i això va comportar que a Tona s’hi arribessin a crear quatre balnearis.
L’origen d’un barri
El Codina es va construir a la zona alta de Tona, cap al Moianès per la carretera de Manresa, en una zona que el 1913 quedava força allunyada del nucli de la població. Tal com havia passat amb el balneari Ullastres i el balneari Roqueta, a l’entorn d’aquesta instal·lació nova s’hi va desenvolupar un barri, nou, que avui està del tot consolidat.
Arquitectònicament, es tracta d’un edifici de planta quadrada amb treballs de pedra a les quatre cantonades. De la seva imatge, en destaquen les balconades, les àmplies obertures així com una torre que sobresurt per sobre de la resta. Un dels elements destacats era la inscripció de l’any de la seva construcció a la teulada, una singularitat que ja no és present. Més enllà del seu valor com a edifici, aquest patrimoni tonenc també té importància perquè és un dels pocs testimonis de l’època daurada dels balnearis a Tona i que es manté en un estat de conservació força bo. De la febre de les aigües sulfuroses, també es manté el pou Roqueta –que l’Ajuntament va recuperar el 2000 i en què ara farà una altra intervenció per millorar-ne l’estat i poder-ne tornar a visitar l’interior– i l’estructura del Balneari Ullastres. En aquest cas, la voluntat també és evitar més la degradació d’aquest edifici situat en una de les entrades de la població i envoltat per un ampli jardí. La importància de l’aigua al llarg de la història en la població del sud d’Osona es repassa a través de la ruta de l’aigua, on coneixedors del passat tonenc acompanyen i expliquen als visitants fets que van des de la prehistòria –quan la zona era un gran mar–, fins a la captació d’aigua a dalt al castell i acabant en el fenomen de l’estiueig, que va suposar un punt i a part en el creixement i desenvolupament del municipi, a principi del segle XX.
El Balneari Codina va començar l’activitat el 1913 i va mantenir la seva activitat amb de la família Codina, fins al 1984. Després de pràcticament sis anys tancat, l’explotació de les aigües sulfuroses i la incorporació d’altres serveis de salut al centre es va reprendre el 1990. Al setembre del 2015, fruit de la davallada de clients i de la manca d’oferta hotelera al municipi per facilitar-ne l’estada, el balneari es va convertir en inviable del tot i es va decidir tancar com a centre de salut.
Reaprofitant l’espai
Amb les instal·lacions d’aigua encara disponibles a l’interior de l’equipament i a l’espera d’algun projecte que permeti tornar-ne a fer ús de manera viable econòmicament, l’edifici Codina no ha quedat abandonat gràcies a una proposta sorgida ara fa un any. Helena Tomas i Mariona Renau van crear el Balneari Creatiu, que converteix el que abans era un centre de salut en un punt de trobada d’arts escèniques, actes culturals i activitats de diversos àmbits. De manera periòdica, al Balneari Creatiu s’hi han organitzat tallers de Ioga, de teatre, de danses i d’acupuntura, entre d’altres.