Un museu de fòssils marins «excepcional» a escala mundial i únic a tot Catalunya

El museu municipal d'Alcover, a la planta superior de Ca Batistó, custodia una col·lecció de fòssils «excepcional» a escala mundial, segons la directora, Ester Magrinyà. Aquest tret de singularitat és a causa del «bon estat de conservació, principalment perquè es conserven en molt bé totes les parts toves de l'animal», explica Ester Magrinyà. La historiadora, que considera aquest fons com «una joia del nostre territori», recorda que aquests fòssils pertanyen al període anomenat triàsic, i que es van formar fa 240 milions d'anys.

El recinte dóna la benvinguda al visitant amb una reproducció dels organismes que van donar origen a aquestes restes fòssils en un moment que l'entorn i el món eren molt diferents de l'actual. El museu municipal d'Alcover, amb la col·laboració de l'Institut Català de Paleontologia i el Centre d'Història Natural de la Conca de Barberà, estudiaran tot els fons per «autentificar el valor científic de tota la col·lecció de fòssils i validar el nom científic de cada peça», detalla Ester Magrinyà.

Les instal·lacions del museu preserven cap a 2.000 fòssils que provenen del jaciment fossilífer d'Alcover-Mont-ral. La directora del museu insisteix en les característiques gairebé úniques de les peces: «És l'únic exemple marí a Catalunya», sentencia.

Un conte escrit per Àngels Ollé titulat Peix pedra, explica d'una manera didàctica als escolars que tenen entre 3 i 16 anys tot el discurs dels fòssils, la seva importància, a més del seu origen. A més, en un taller pedagògic, els alumnes també tenen l'oportunitat de fer una rèplica d'un d'aquests fòssils dels organismes que vivien en aquest territori quan el mar ho cobria tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.