cultura
programació
El novembre és el mes de les experiències culturals
Som Cultura 2017 ha programat, del 4 al 26 de novembre, una seixantena d’activitats repartides en quatre àmbits temàtics: Familiar, Cultura Popular, Activa i Patrimonial
Amb la voluntat de donar continuïtat a l’oferta cultural estival, Som Cultura celebra la segona edició d’aquest festival dedicat a les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona amb una programació que engloba una seixantena de propostes. Es tracta d’una selecció d’activitats culturals que tindran lloc del 4 al 26 de novembre en una quarantena de municipis gironins i que, en aquesta edició, s’han estructurat en quatre eixos temàtics: Som Cultura Familiar, Som Cultura Popular, Som Cultura Activa i Som Cultura Patrimonial.
Les activitats s’iniciaran el 4 de novembre amb la trobada d’instagramers #Insta SomCultura que es farà a Figueres on s’inclourà un circuit fotogràfic guiat per descobrir racons dels museus del Joguet i Dalí. Aquell cap de setmana, el 4 i el 5 de novembre, s’oferiran una vintena de propostes familiars, tan variades com poden ser un taller per convertir-se en arqueòlegs al Museu d’Arqueologia d’Empúries, una cercavila pel Museu dels Sants d’Olot per conèixer la faràndula esbojarrada o una ruta guiada en Burricleta per pobles del Baix Empordà per cercar pistes amagades que permetran descobrir a tota la família el passat ibèric, romà i feudal d’aquests municipis.
El segon i el tercer cap de setmana (18 i 19 de novembre i 25 i 26 de novembre) estaran dedicats a la cultura popular i activa, amb una quinzena de propostes. Una ruta per les localitzacions de Joc de trons a Girona amb una tauleta com a complement per visualitzar les escenes, un concert de la Giorquestra Quartet amb degustació d’anxoves a l’Escala i una ruta guiada per conèixer la revolució obrera de Palafrugell amb l’actuació de Cesk Freixas són algunes de les activitats més destacades.
Finalment, el cap de setmana del 25 i 26 de novembre, que tindrà com a eix temàtic el patrimoni, és el que concentra un major nombre d’activitats, amb gairebé una trentena. Aquí destaca una activitat inèdita com és Els museus surten al carrer, en què, al llarg del matí del dia 25, tindran lloc a la plaça de la Constitució de Girona una sèrie de tallers oferts pels museus que formen la Xarxa de Museus de les comarques gironines.
La clausura del festival continuarà al vespre amb l’activitat Reviu Mozart a la catedral de Girona, que inclourà una visita al recinte a càrrec de Jorge Ariza, especialista en simbologia del sagrat, i el concert de Carles & Sofia Piano Duo, que interpretaran el Rèquiem de Mozart.
LA XIFRA
‘Experimentar’ l’exili
Una de les activitats culturals més singulars, per no dir “agosarada” –en paraules del mateix organitzador–, és l’esdeveniment que proposa una travessa nocturna pels Pirineus, entre el Ripollès i l’Alt Vallespir (d’Espinavell a la Farga), que permetrà reviure en primera persona el drama que van patir els refugiats que van haver de travessar la frontera durant la Segona Guerra Mundial o la Guerra Civil espanyola. És a dir, sentir-se un refugiat a través d’un recorregut per les vies més cèlebres per on van desplaça-se amb la incorporació d’escenografia i altres sorpreses multimèdia. La voluntat és que els participants en “prenguin consciència”, segons Carles Treviño, director de Hiking & History, l’empresa organitzadora.