Cultura
Catcon, el debut
El cap de setmana del 25 i 26 de novembre vinent tindrà lloc a Vilanova i la Geltrú la primera convenció en llengua catalana per a fans de la ciència-ficció i fantasia
La Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia (SCCFF) es va instituir el 1997, al llarg del primer encontre de ciència-ficció en llengua catalana que va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú. Per commemorar el 20è aniversari tindrà lloc a la mateixa localitat el primer Catcon, és a dir, una convenció del gènere en català, agafant com a exemple altres que se celebren, com ara el Worldcon, Hispacon i Eurocon (aquest últim va tenir lloc a Barcelona fa poc).
Els detalls els van explicar a la seu de l’AELC Eloi Puig, president de la SCCFF, l’escriptor i membre de la comissió organitzadora Antoni Munné-Jordà i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova, Teresa Llorens.
“Volem normalitzar la ciència-ficció i, a més, en català. Per això hi haurà autors, editors, aficionats, crítics, traductors... I també, entre tertúlies, entrevistes, conferències i presentacions hi haurà el lliurament dels premis Ictineu”, va explicar Puig.
Serà la novena edició d’aquests premis dividits en cinc categories d’obres publicades i inèdites: millor novel·la, millor relat, també en traduccions al català en tots dos casos, i aquest any incorporen la millor il·lustració.
A més de les dotze activitats del programa oficial, entre les 10 del matí del 25 de novembre fins a les dues del migdia del 26, Llorens va afegir que hi haurà “altres activitats paral·leles a l’entorn del Catcon, que es faran en diverses biblioteques i museus”. Els actes centrals tindran lloc a l’auditori Neàpolis, en ple centre urbà. El pressupost és de 3.500 euros, que s’espera recaptar dels 5 euros d’inscripció (els menors no paguen), la venda de samarretes i les quotes de les llibreries que hi posin estands. L’activitat té el suport de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i de la Institució de les Lletres Catalanes, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i la llibreria Gigamesh de Barcelona.
Recordar noms pioners
Munné-Jordà va destacar “una tertúlia sobre Pedrolo, Calders, Tísner i altres pioners a càrrec d’Aritzeta, Broch i Martínez-Gil”. I Puig va valorar els tres convidats d’honor. “Marc Pastor, Emilio Bueso i el nord-americà Mike Resnick, un autor prolífic que ha rebut els principals premis del sector”. “La intenció és que sigui una trobada anual”, va anunciar Puig, que encara no sap si serà itinerant.
Per a les inscripcions i consulta del programa hora a hora, podeu visitar www.catcon.cat