Teatre

Crítica

dansa

Ballar el buit

Cesc Gelabert té una capacitat increïble de passar-ho tot pel tamís de la coreografia. A Escrit en l’aire s’atreveix amb la prosa enigmàtica, un punt absurda, de Valère Novarina. El resultat torna a ser una sorpresa ben fresca. L’obra es va estrenar al Grec del 2016 (va endur-se una pila de reconeixements del jurat de dansa dels Premis de la Crítica) i ara fa una breu i merescuda estada al Lliure de Gràcia. Gelabert, mestre en marcar línies infinites amb els seus braços, balla el buit. I integra la paraula dita a la ballada i el mot juganer constant.

La fredor de la dansa contemporània queda molt lluny d’aquest feix de llum amb el qual arrenca i acaba Escrit en l’aire. L’expressivitat de Cesc Gelabert evoca l’Albert Vidal, entre mim i transcendental. On excel·leix és amb el flirteig amb el buit. Perquè juga amb elements geomètrics per trencar-los la cintura (amb un dribling del millor davanter, només cal recordar Foot-ball). El text seleccionat de Valère Novarina evoca l’espai i més tard l’individu. És a partir del tercer quadre que hi entra el verb, l’acció. El coreògraf no té reptes impossibles. S’ha atrevit a ballar amb el kabuki (Ki, 2010). També a convertir la sardana, tan vertical, en una peça interpretada arrossegant-se (Una muntanya al teu voltant, 2011). Sap canviar la perspectiva, trencant el codi. Ara, a sobre, s’ha dotat d’una nova màscara, la teatral, amb la qual els reflexos es multipliquen encara més.

Cesc Gelabert va recordar, en l’estrena a Gràcia, emocionat, la complicitat amb el director Moisès Maicas, amb el qual va cuinar la peça i que va morir fa pocs mesos. Recuperar-la sense ell ha estat percebre un altre buit molt més profund que el físic.

Escrit en l’aire
Text: Valère Novarina
Director: Moisès Maicas
Coreografia i intèrpret: Cesc Gelabert
dimarts, 7 de novembre (fins a l’11) al Lliure de Gràcia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia