cultura

cIÈNCIA

dAVID bUENO I tORRENS

Píndoles de ciència

Es diu que un dia que tenia pressa, Napoleó va dir a un servent que l’ajudava a vestir-se que ho fes a poc a poc, en una frase que s’ha fet famosa i que també s’atribueix a altres mandataris europeus, de Carles III a Ferran VII. Hom podria pensar que el fet d’anar a poc a poc quan es té pressa deu anar associat a una suposada noblesa d’aquests personatges (per dir-ho d’alguna manera), però del que no hi ha dubte és que voler adquirir nous coneixements en qualsevol camp del saber, també en ciència, demostra noblesa intel·lectual en un món on l’astracanada ven més. Sovint, però, tenim pressa.

Aquest mes us proposo un parell de llibres extremadament informatius però que es poden llegir a poc a poc, en petites dosis, tant si tenim pressa com si no en tenim, perquè estan estructurats en forma de píndoles de coneixement. I dic píndoles [segons el DIEC2, “boletes recobertes d’una capa llisa per a facilitar-ne la deglució”], i no càpsules [“petit embolcall fet d’una matèria insípida dins del qual es posen medicaments que, per llur mal gust o mala olor, són de mal prendre”], perquè són de molt bon prendre.

Píndoles d’astrofísica

Qui no s’ha preguntat mai pel futur, per saber allò que s’esdevindrà? Si una cosa caracteritza la nostra espècie és precisament que pot pensar en el seu futur, a molt llarg termini, i que a més troba plaer en fer-ho. Astrofísica per a gent amb presses, de Neil de Grasse Tyson, ens ofereix un viatge en el temps còsmic, des del passat al futur de l’univers, i també el present. Tyson és astrofísic del Museu d’Història Natural d’Amèrica i director del Hayden Planetarium. En aquest llibre ens desxifra les claus del cosmos de manera absolutament accessible i comprensible, en una sèrie de textos encadenats. Quina és la naturalesa de l’espai i el temps? Com funciona l’univers i quin és el nostre lloc? Per què els quatre elements més comuns i actius químicament de l’univers, que s’han format a l’interior de les estrelles, són també els més comuns de la vida a la Terra? Una introducció brillant i directa als conceptes bàsics de l’astrofísica, a les partícules, les forces i les lleis que ens regeixen.

Píndoles de química

De la física a la química, perquè la química és present en gairebé tots els moments de la nostra vida. Malgrat que a vegades es faci servir la paraula química per atribuir connotacions negatives a algun producte, el cert és que som química pura. La vida, de fet, no és res més que un conjunt de reaccions químiques encadenades acotades en l’espai i el temps: de les propietats físiques sorgeixen les químiques, i de les químiques, les biològiques. La quotidianitat és plena de química, i això és precisament el que aborda Claudi Mans al seu nou llibre, 100 preguntes de química quotidiana. Mans és catedràtic emèrit del Departament d’Enginyeria Química i Química Analítica de la UB, i com a excel·lent divulgador que és ha publicat diversos llibres per desmitificar la química i acostar-la a la societat.

Hi trobareu cent respostes sobre la química més quotidiana: és mineral l’aigua mineral? Quants additius alimentaris hi ha i quin és el més perillós? Hi ha tòxics a les patates fregides? Què hi posen als detergents perquè la roba sigui més blanca que el blanc? Què vol dir que una beguda és isotònica? L’homeopatia és compatible amb la química? Pot usar adobs i pesticides l’agricultura ecològica? Què és la química verda? Un total de 100 preguntes molt comunes que donen un panorama complet de la química en les nostres vides.

Astrofísica per a gent amb presses
Neil de Grasse Tyson
Traducció: Núria Parés Sellarés Editorial: Edicions 62 Barcelona, 2017 Pàgines: 200 Preu: 18 euros
100 preguntes de química quotidiana
Claudi Mans
Editorial: Cossetània Valls, 2017 Pàgines: 208 Preu: 14,70 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.