NUTRICIÓ / RECEPTARIS
eva garcia pagán
Química, màgia i molt d’amor
La cuina té molt de química, de fórmules magistrals que funcionen si es respecten les quantitats i les mesures de certs ingredients, però també d’improvisació i d’inspiració, de creativitat i de màgia. La reconeguda xef maresmenca Carme Ruscalleda explica a La màgia de la cuina la diferència entre fer uns ous ferrats o bé cuinar-los. I així amb fins a dues-centes receptes de diferents graus de dificultat. De les de casa i de les de fora, amb guacamoles per sucar-hi pa o els més lleugers sushis, perquè el que té Ruscalleda d’ambaixadora també ho té de cosmopolita. “No hi ha menjar dolent sinó mals usos del menjar”, explica Ruscalleda.
La diferència entre comparar un bon ou ferrat o una tempura cruixent amb una fritanga immenjable és abismal. “És un pecat menjar coses dolentes i llençar coses bones...”, es queixa la xef, set estrelles Michelin. El volum, que s’adreça a tota la família, dona alguns apunts sobre nutrició i salut, passant per les tècniques de cuina més utilitzades o les més modernes, recuperant el prestigi al bullit, deliciós si es fa amb l’aigua justa i la cocció correcta. I desvela alguns secrets.
Tot plegat, il·lustrat per Pilarín Bayés, enfeinada aquests dies de campanya electoral. Savis consells d’una cuinera honesta per recuperar els valors ja perduts de valorar els productes de proximitat, de temporada, de voltar mercats i remenar botigues fins trobar ingredients amb aromes, sabors, textures i colors de veritat. “La cuina domèstica és importantíssima, cuinar a casa és un acte d’amor per als nostres, per als que ja es fan grans o per als que estan creixent”. Cuidem-la, doncs.