cultura
M. JANÉ I M. SALA
DIRECTORA DE L’AUDITORI DE CARDONA I RESPONSABLE DE LA PROGRAMACIÓ CULTURAL
“L’Auditori servirà per dinamitzar el turisme de convencions”
L’equipament acaba de posar en marxa la programació cultural de manera estable i oferirà dissabte un concert d’Els Amics de les Arts, per al qual ja queden poques entrades a la venda
L’Auditori Valentí Fuster, que duu el nom del conegut cardiòleg fill adoptiu de Cardona, es va construir amb l’impuls del doctor i amb finançament públic i privat (donants privats, Generalitat i Diputació). El propietari de l’edifici és l’Ajuntament i l’equipament el gestiona la Fundació Cardona Històrica.
El primer acte es va fer el 2017...
[Mercè Jané] Sí, el primer acte va ser al juliol, un curs del doctor Fuster que es celebrava anteriorment a Santander. Això ens va ajudar a arrencar. Les obres es van enllestir per poder fer aquest esdeveniment, al qual hi van venir científics de tot el món. Unes 300 persones. Després es va tornar a tancar perquè quedaven alguns detalls per acabar. I es va reprendre l’activitat al novembre per uns premis de la Diputació.
Com va néixer el projecte?
[M.J.] L’Auditori ha de ser un dels pilars fonamentals de Cardona Integral, un projecte promogut per l’Ajuntament i la Fundació SHE (Foundation for Science, Health and Education) per transformar Cardona en una ciutat saludable. Buscant on s’havia d’emplaçar, es va pensar en la possibilitat de recuperar un espai que ja havia estat important en l’aspecte cultural, i es va decidir reformar l’antic Cinema Modern per fer-hi l’equipament.
Quin paper té l’Auditori?
[M.J.] Un dels papers que té l’Auditori és acollir congressos i ajudar a fer divulgació científica. També servirà per dinamitzar el turisme de convencions. Cardona té molt turisme familiar però no d’empresa. Es vol potenciar la salut i el benestar per afegir aquest eix a l’oferta patrimonial de la vila i s’apostarà per promocionar el concepte de ciutat saludable.
L’Auditori ha de tenir un paper de divulgador científic i de dinamitzador econòmic i social del territori?
[Mònica Sala] Sí… L’Auditori té tres línies d’actuació: la divulgació científica a través de convencions i congressos, el lloguer d’espais per acollir diferents actes d’empreses o entitats, i la branca de programació cultural. En aquest aspecte tindrem una programació estable no només destinada a la gent de Cardona, sinó també a la gent del voltant. Per exemple, dissabte a la nit venen Els Amics de les Arts i ve gent d’arreu de Catalunya. Molta de la gent que vindrà de fora soparà i dormirà a Cardona. Per aquesta banda també s’afavoreix el turisme i, per tant, es dinamitza el territori culturalment i econòmicament.
[M.J.] A Cardona tenim la sort de gaudir d’una gran riquesa patrimonial amb dos grans atractius turístics únics i singulars: la Muntanya de Sal i el castell. Hi ha molta gent que ve a visitar-los. Si dones possibilitats de fer més coses, vindrà més gent i s’hi quedarà més temps.
Com és la programació?
[M.S.] Bàsicament de música, perquè tècnicament el teatre és més difícil de compaginar amb les convencions. La programació s’organitzarà semestralment. La idea és que un cop al mes hi hagi una activitat.
[M.J.] Una cosa que sabem és que no podem dirigir-nos només al públic de Cardona. En el vessant cultural tenim voluntat d’arribar a públic de fora amb una oferta variada i de qualitat.
Quina línia seguirà?
[M.S.] És complicat programar ara al principi. No sabem quin retorn hi haurà ni quina serà la nostra àrea d’influència. El problema principal i alhora un avantatge és que tenim molt a prop el Teatre Kursaal de Manresa, un dels millors equipaments culturals de Catalunya i dels més actius en programació i ocupació. No pots repetir el que fan al Kursaal!
És a dir, no competir?
[M.J.] Al contrari. Volem parlar amb ells per crear sinergies. La nostra activitat principal no és la cultural, però sí que volem tenir una programació estable. Ens encanta com el Kursaal porta la seva programació. Ni volem competir amb ells ni tenim la infraestructura per fer-ho. Però sí que volem tenir una programació de molta qualitat.
En quin àmbit territorial creuen que tindrà influència?
[M.J.] Ens agradaria arribar a més gent del Bages, al Solsonès i al Berguedà. La situació geogràfica de Cardona és ideal per arribar-hi.
[M.S.] El públic serà variable en funció del programa. No obstant, volem fidelitzar un públic proper, de la comarca, però alhora fer venir gent de més lluny per afavorir el turisme de cap de setmana.
L’impacte més important que tindrà l’equipament serà doncs a nivell turístic?
(M.J). Sí. Augment del públic familiar i obertura del turisme a un nou públic. També hi haurà un impacte a d’altres nivells. Volem situar-nos en el mapa com un lloc on es fa difusió científica.
Pel que fa a convencions, quin objectiu s’han marcat?
[M.J.] Ens plantegem un objectiu realista. Aquest any n’organitzarem dues o tres i per l’any vinent ja ens plantegem una xifra més elevada. També ens agradaria apostar per convencions mixtes, que facilitin una estada a Barcelona. A un estranger ja li agrada Cardona, però vol veure Barcelona.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.