Cultura popular
CARLES ESTEVE
PERIODISTA I IMPULSOR DE L’APLICACIÓ TRIVIAL CASTELLERS
“Totes les colles castelleres porten el mateix color de faixa?”
Una feina de mig any recopilant preguntes sobre l’univers casteller ha derivat en una aplicació, gratuïta i amb fins solidaris, que posa a prova els coneixements de cada jugador
El Trivial Castellers és una aplicació gratuïta i solidària que té com a objectiu promocionar el coneixement de la cultura castellera. Es tracta d’un joc ‘online’ de preguntes sobre el món casteller on els jugadors han d’encertar la resposta correcta d’entre quatre opcions i avançar completant nivells (descarregant castells). L’aplicació, disponible per a mòbils i tauletes, és una idea del Baròmetre Casteller amb el suport del Concurs de Castells de Tarragona i desenvolupada per CadevGames. Com funciona el joc?
Un dels objectius que planteja és arribar al setè nivell i encertar les catorze preguntes de la màxima categoria. Hi ha set categories i a mesura que es va pujant de nivell augmenta el nombre de preguntes: sis, set, vuit, gamma extra i anar fent fins arribar a catorze, que es correspon amb la categoria de castells inèdits. Està inspirat en el popular Trivial.
Si que dona joc la temàtica castellera.
Més de 1.300 preguntes sobre castells i torres humanes, que són cosines germanes dels castells.
Torres humanes?
Les muixerangues del País Valencià, els falcons o les govindes de l’Índia. Hi hem posat algunes preguntes sobre aquesta temàtica. No és 100% casteller, diríem que és un 98% casteller. A més, hi ha una vintena de subgrups de preguntes: els colors de la camisa, ubicar geogràficament les colles, noms de places, efemèrides o quin és el millor castell que ha fet mai una colla determinada.
La mecànica del joc respecta la dinàmica castellera?
En un Trivial de taula cal endevinar les preguntes per avançar. En aquest cas, a cada resposta encertada vas descarregant nivells. Des dels sis pisos inicials fins a l’últim nivell, on se’t formulen catorze preguntes. Cada cop que falles, tornes a començar. Hi ha una lògica castellera.
La base de dades s’actualitza?
El joc és viu. La base de dades es pot modificar diàriament.
Aquest és un avantatge respecte al Trivial tradicional, on algunes preguntes i respostes van quedant inexactes o descontextualitzades amb el pas del temps.
Si diumenge que ve passa alguna cosa divertida o interessant, automàticament la incorporarem al joc. La gran virtut de l’aplicació és que el joc és viu. L’altre atractiu és que competeixes amb els altres jugadors perquè hi ha un rànquing i et permet veure qui va a davant aquell dia, aquella setmana o qui lidera el rànquing històric. És un al·licient.
Competir? No és trencar amb la filosofia castellera, això?
No, perquè del que es tracta és de descarregar castells. Qui en descarrega més, va al davant. I no es barregen els castells, hi ha categories. El joc, tot i ser la tradicional fórmula de preguntes i respostes, incorpora una mecànica castellera. Si hi ha un jugador que no se sent còmode jugant al nivell de catorze preguntes, pot escollir un nivell inferior i ser el millor d’aquella categoria.
És un joc adreçat a fanàtics i obsessionats del món casteller?
Qui és casteller parteix amb avantatge, evidentment, perquè té uns coneixements privilegiats. Però en algunes preguntes les probabilitats d’encert són del 25%. Fins i tot jo que les he redactat he tingut dubtes en alguns casos. Crec que hi pot participar tothom; a més, igual com passa amb el Trivial, jugant-hi acabarem aprenent coses, és una eina divulgadora. Un exemple: Totes les colles porten el mateix color de faixa?
Aproparà els castells al públic profà?
Té aquesta faceta de divulgació de la cultura castellera. I també dins de les mateixes colles castelleres, perquè els castellers no ho saben tot. Hem intentat trobar elements que tinguin una funció pedagògica. Hi ha un apartat dedicat a les gralles i s’aporten dades sobre el perquè de les coses que es fan i del moment en què es fan. El primer que pregunta la gent quan coneix l’aplicació és si els castells donen per a 1.300 preguntes. I tant, donen per a això i més.
També té una vessant benèfica i solidària.
La meva filla, d’onze anys, és autista. Amb la seva mare anàvem a una colla castellera i ens vam adonar que a ella li generava curiositat. Ens va sorprendre que una persona que a vegades no es fixa gaire en el seu entorn, posés atenció en coses com els detalls de la camisa o les estructures dels castells. Parlant amb els professionals que la tracten a l’hospital Sant Joan de Déu vam pensar en la possibilitat de fer alguna cosa, per divulgar aquesta realitat. L’aplicació és gratis i només demanem que la gent que se la descarrega, si pot, faci donatius que van en benefici de Sant Joan de Déu. A més, també organitzarem partides en grup a cada local casteller per recollir donacions.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.