El Montgrí, de groc
El festival Ítaca, que ha programat una trentena de grups entre el maig i el juliol al Baix Empordà, convertirà la pujada al Montgrí en una marxa groga per la llibertat
Aquest any, el festival Ítaca (Cultura i acció a l’Empordà) deixarà de vendre pomes en qualitat d’entrades simbòliques com a protesta pel 21% d’IVA cultural, perquè ara aquest impost ha acabat reduït al 10%. “No és la situació idònia, perquè a la resta d’Europa és del 6 o del 8%, però almenys ha baixat, i per tant vendrem entrades normals”, va dir ahir Fran Arnau, director del festival i de Link Produccions, en la presentació de la sisena edició d’Ítaca, que va tenir lloc en un dels seus nous escenaris, el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret, on Roger Mas presentarà Parnàs el 7 de juliol i on ahir Mazoni va fer un primer tast musical a l’antiga ciutat ibèrica, amb una imponent vista de l’Empordanet de fons, cantant Sol i Part d’un tot, una cançó molt adient sobre “l’amor al paisatge”. “Estàvem condemnats a trobar-nos amb Ítaca, perquè compartim la mateixa filosofia i els mateixos valors”, va afegir-hi el director del MAC-Ullastret, Gabriel de Prado.
Ítaca ha guanyat una petita batalla a l’IVA, però la lluita continua, i ara mateix no falten motius perquè sigui així. Per això, la ja tradicional pujada al Montgrí (27 de maig) es convertirà en una marxa groga, organitzada en col·laboració amb l’ANC i Òmnium, a favor de la llibertat d’expressió i dels presos polítics. Dels 15 euros que costa el tiquet per gaudir del dinar i de les actuacions –encara per confirmar–, dos euros es destinaran a la caixa solidària amb els polítics catalans i els rapers condemnats a presó.
Ítaca obrirà la seva programació més àmplia, que inclou una trentena d’actuacions, amb la xerrada que oferirà el 17 de maig a La Mercè de Girona l’escriptor Suso del Toro, dins del cicle Nous referents pel canvi social. El 18 de maig, la històrica Banda Trapera del Río actuarà a L’Alternativa de la Bisbal, amb PD Ivanote.
El dia 1 de juny Carmen 113 oferirà un concert gratuït a la terrassa del bar L’Escola de La Pera, i l’endemà Mazoni i Enric Montefusco s’enfrontaran en una Batalla de galls, a la plaça de l’Església de Gualta. El 8 de juny, Maria Arnal i Marcel Bagés actuaran al castell Gala Dalí de Púbol, i el 9 de juny Blaumut tocarà al pati de Ca la Pruna de Pals, amb el gironí David Mauricio.
El 15 de juny tindrà lloc al Teatre de Palafrugell la projecció del film La Haine, amb la música en directe dels britànics Asian Dub Foundation, i el dia 16 Maika Makovski i Brossa Quartet actuaran a l’Espai Ter de Torroella. Per Sant Joan, al nou escenari de la plaça Gran de l’Estartit actuaran el dia 22 Txarango, Doctor Krápula, Valtonyc, Che Sudaka i DJ Karlixx, i el dia 23 ho faran Germà Negre, Koers, Ebri Knight, Pachawa Sound i Dj Gambeat Radio Bemba Sound System.
A la plaça del Castell de la Bisbal hi haurà, el 29 de juny, una nit del segell Bankrobber, amb El Petit de Cal Eril, Xarim Aresté i Fetus. La del 30 de juny serà la nit del ja clàssic Jazzpera, amb la Barcelona Jazz Orquestra. Albert Pla tancarà el festival el 8 de juliol, a l’escenari de les havaneres de Calella de Palafrugell, amb “una superbanda molt especial, per recuperar en directe un dels seus discos mítics”, segons Arnau.