Un còmic explica el gòtic del MNAC
No es tracta d’un còmic lineal que expliqui segons les convencions de la història de l’art en quin moment del gòtic van ser fetes les obres, a qui s’atribueixen i d’on procedeixen. Gòtic, l’obra dels dibuixants Jordi Carrión i Sagar, és una historieta molt en la línia de la innovació gràfica, narrativa i conceptual que marquen les tendències del còmic actual i, en aquest sentit, els autors han volgut fer un discurs plenament del moment. Pepe Serra, en aquesta línia, va dir ahir en la presentació de l’obra en una de les sales de gòtic del MNAC: “El que pretenem al museu és que puguem mostrar les obres en clau contemporània i que allò que va ser realitzat fa 500 anys ens parli d’avui.” Els autors van declarar el paral·lelisme que han trobat en la part fosca dels retaules, en què apareixen monstres, i les modernes cosmologies creades a Star Wars, Alien i Harry Potter. Carrión va més enllà i veu en les seqüències d’imatges dels retaules un precedent de la moderna narrativa dibuixada. Al seu torn, l’editor de Norma, Luis Martínez, va destacar l’aposta que feien. “No només volem publicar obres que són valors segurs, ens agrada també el risc i sobretot ens interessa eixamplar els límits, tant del mitjà com pel que fa als lectors”, va dir.
Carrión i Sagar van declarar-se seguidors del model de Joe Sacco, que amb obres com Palestina va aconseguir fer del còmic un gènere periodístic amb les seves cròniques. En aquest sentit, els autors de Gòtic van publicar Barcelona, los vagamundos de la chatarra(Norma), un reportatge en còmic de les conseqüències de la crisi econòmica.
Tant el director del MNAC com els autors no veuen aquesta obra com un fet aïllat i van anunciar que continuarien treballant en aquesta línia. Serra, que ja havia aconseguit portar el creador de Mortadel·lo, Francisco Ibáñez, a un acte a les sales del museu, es va declarar un seguidor del mitjà i va explicar que en la nova configuració per donar cabuda a l’art de la segona meitat del museu hi haurà una sensibilitat especial per encabir determinades peces de còmic que ajuden a explicar l’art d’aquest període.