D’Or Museum: la joieria ja té un aparador de luxe
El museu de joieria i art és el fil conductor de la Fortalesa, on es preserva patrimoni de dissenyadors com Elsa Peretti i Octavi Sardà i es fomenta l’art
El pal de paller de la Fortalesa de Sant Julià de Ramis és el D’Or Museum, un museu dedicat a la joieria i l’art, únic d’aquestes característiques a Catalunya, com remarca el propietari i impulsor del projecte, Ramon López Vergé. Un museu que vol ser “un homenatge a la feina dels artesans a Catalunya i donar a conèixer el món complex de les joies i les pedres precioses, no prou reivindicat i al qual cal dignificar”, com va subratllar ahir.
El visitant el que es trobarà és un espai de tres plantes que no ofereix un recorregut cronològic de la història de la joieria, sinó que inclou disset sales que expliquen l’art de la joieria, orfebreria, gemmologia, argenteria i art contemporani. Un reguitzell de peces exposades que van des del modernisme, passant per les avantguardes de la segona meitat del segle XX, fins als corrents més actuals. Al primer pis, s’inicia la visita amb les sales dedicades a Elsa Peretti, dissenyadora italiana de Tiffany & Co, arrelada des de fa anys a Sant Martí Vell. En aquestes sales fa un repàs de l’historial de creacions de la cèlebre dissenyadora d’alta joieria, considerada una artista de les formes sensuals i naturals, amb peces, com destaca Ramon López, que encara preserven el “toc de modernitat”. Les segueixen unes sales d’argenteria, on es pot apreciar el concepte d’obra artesanal, i un espai on s’exposa una selecció de joies del segle XX. Finalment, els visitants trobaran sales dedicades, entre altres, a l’orfebre, joier i escultor Amador Braojos. Destaca la col·lecció de perfumers esculpits amb pedres precioses que ha transformat en autèntiques obres d’art d’una gran bellesa. I entre la diversitat de peces de joieria de diverses èpoques, ressalta la selecció del joier Octavi Sardà.
Un nou espai museístic que disposa de sales per a exposicions temporals i que, quan obri, presentarà una mostra d’escultures, dibuixos i medalles de Josep Maria Subirachs. Tot un museu que recorre, entre altres, les antigues cavallerisses de l’antiga fortalesa, ara reconvertides en sales d’exposició d’un edifici que ja per si sol és una obra d’art, en aquest cas arquitectònica. Un continent realitzat pel prestigiós despatx d’arquitectes Fuses-Viader, que ben segur que rebrà importants premis del sector.
Estrambòtic Quim Hereu
En un edifici annex, situat a mig camí del fossat del castell, el pintor gironí Quim Hereu disposa d’un taller estudi on recull les seves obres del corrent artístic de l’estrambotisme. Està previst que l’artista obri les portes i convidi els visitants a contemplar el procés creatiu.