NUTRICIÓ / RECEPTARIS
eva garcia pagán
L’organització definitiva
Ada Parellada, gran divulgadora de la cuina a Catalunya, ja sigui per a grans o petits i autora prolífica, presenta a La cuina sostenible l’organització definitiva que tot cuiner domèstic agrairà. Fent servir com a estratègia la gestió més intel·ligent possible dels recursos al rebost, la idea és proporcionar una sèrie de trucs que demanin el mínim esforç i ofereixin el màxim rendiment, de manera que la inversió de temps en cuinar “ajudi a viure de les rendes, culinàriament parlant, la resta de la setmana”, segons explica. De fet, és força habitual a les famílies de treballadors que mengen de tàper cuinar un dels dies del cap de setmana per omplir la nevera i el congelador de plats llestos per escalfar. El que proposa l’Ada Parellada en aquest volum és una sèrie de preparacions bàsiques que després poden ser utilitzades en diferents plats així com una sèrie de receptes amb què elaborar el menú setmanal, que la cuinera ha simplificat només en els sopars, l’àpat que segur que es fa a totes les cases.
Per exemple, Parellada recomana preparar un quilo de cebes per fer sofregit que aguantarà deu dies a la nevera i es podrà fer servir en plats com crema de carabassa, lassanya de pollastre i xampinyons, nyoquis amb tomàquets secs i wok de calamars i verdures, entre d’altres, o sofregir la ceba amb tomàquet i guardar la base per fer cloïsses a la marinera, espaguetis, ous remenats... També proposa escaldar verdures (pastanaga, carabassó, mongetes...) i guardar-les a la nevera, bullir ous, patates o arròs i reservar-ho perquè, a l’hora de sopar, gairebé només falti fer el muntatge del plat. Intel·ligent i fàcil de seguir amb les pautes de l’autora.