L’orgue és el rei a Mataró
El festival internacional hi reuneix a partir de demà grans intèrprets internacionals
El Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern reuneix una vegada més destacats organistes de prestigi internacional. La setena edició del festival ofereix cinc concerts i altres activitats, com visites guiades a l’orgue de Santa Maria i un taller de cant gregorià.
El festival es fa sota la direcció artística de l’organista oficial de Santa Maria, Raúl Prieto. Justament, el concert
inaugural, aquest dissabte a les 9 del vespre, serà l’habitual audició de Raúl Prieto a la basílica de Santa Maria. Aquest cop està dedicat a la figura del compositor i virtuós del piano Franz Liszt.
La segona actuació del festival serà el dia 9 al convent de les carmelites, on es podrà escoltar Els Colors del Barroc, a càrrec d’Arturo Barba, Aurora Peña i Raul Junquera, trompeta.
El 12 de juliol, l’escenari torna a Santa Maria amb La forma sonata des del Barroc fins al segle XX, interpretat per Konstantin Volostnov. També a Santa Maria, el dissabte 14 de juliol serà el moment d’escoltar el mestre alemany Ludger Lohmann, que oferirà el recital La gran tradició alemanya de les fantasies.
El 15 de juliol es farà la missa musicada amb orgue. Les melodies del repertori de cant gregorià dialogaran amb l’orgue monumental. Ismael Villanueva dirigirà els alumnes del taller de gregorià i la interpretació musical anirà a càrrec dels alumnes de l’Acadèmia Internacional.
El festival es clourà el dia 17 de juliol amb un concert a càrrec d’Ulrich Walther, María, Raúl Prieto i Konstantin Volostnov, amb peces per a solista, però també per a quatre mans i quatre peus i algunes bromes musicals.
La formació és un dels punts centrals d’aquest festival amb l’Acadèmia Internacional d’Orgue, que aplega estudiants d’arreu del món. L’acte final de l’Acadèmia Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern és un concurs que es farà el 19 de juliol en què els estudiants competeixen davant el públic, que decidirà el guanyador.
L’orgue monumental de Santa Maria és l’instrument musical històric més gran construït en tallers catalans, amb 4.557 tubs (d’un centímetre a sis metres d’alt) que ocupen l’espai equivalent a un edifici de tres plantes. Les visites guiades gratuïtes amb l’organista Raúl Prieto es podran fer demà a les 13 i a les 18 h.
Un dels elements que fan destacar el festival és la seva obertura a tot tipus de públic i el seu aspecte pedagògic. Així, per segon any s’oferirà un taller de cant gregorià a càrrec d’Ismael Villanueva Herrero, obert a tothom.