L’inici de curs literari
Els festivals literaris programats per al setembre i octubre van creant-se, creixent i consolidant-se i provoquen que les editorials avancin la presentació de novetats
Barcelona és la ciutat convidada a un dels actes del festival del llibre d’Edimburg
J. Santamans impartirà un taller de dibuix durant la primera edició de Liternatura
No fa gaires dies, les xifres de l’Anuari de la Música demostraven que els festivals i macrofestivals han permès remuntar econòmicament el sector durant el 2017. Una altra de les potes de l’ens que anomenem cultura és la literatura i, de mica en mica, també es va sumant a la creació de festivals. Ja n’hi ha al voltant de 75 durant tot l’any. N’hi ha de temàtics, com ara els moltíssims –perquè són majoria amplia– dedicats a la poesia, d’altres a la novel·la negra i policíaca, a la literatura infantil i juvenil i a gèneres variats. Alguns se celebren a tocar de Sant Jordi, d’altres per Nadal i n’hi ha de mensuals, però, cada cop més, la tendència és celebrar-los en l’anomenada rentrée, és a dir, a l’inici de curs, tot just passat l’agost. Això obliga les editorials a tenir les novetats de la tardor ja preparades a finals d’agost per poder ser presentades a primers de setembre.
Entre els festivals generalistes, per volum i funcionament després de 35 edicions, la Setmana del Llibre en Català és un dels més importants. Però ja en parlarem dimecres vinent de manera més extensa i concreta.
Entre els molts festivals, n’hem triat quatre de ben diferents. Liber és la fira internacional del llibre que té lloc, de manera més o menys alternada, a Barcelona o Madrid, des del 1995. Del 3 al 5 d’octubre, es trobaran a Gran Via de Fira de Barcelona 550 importadors, distribuïdors, llibreters, responsables d’organismes públics i biblioteques, agents literaris, professors d’universitat, editors i periodistes de prop de 70 països. La previsió és rebre 10.000 visitants. És una trobada professional important, tenint en compte que, després del Regne Unit i els Estat Units, l’Estat espanyol és el país que més llibres exporta i que bona part de la indústria del llibre té la seu a Catalunya. Hi haurà més de 350 editorials i empreses que mostraran les novetats literàries, a més de productes i serveis relacionats amb la comercialització i distribució de llibres en paper i electrònics, aplicacions, impressió i autoedició.
El país convidat al Liber 2018 serà Cuba. De la mateixa manera que la ciutat convidada al Festival Internacional del Llibre d’Edimburg serà Barcelona. Una invitació fruit dels intercanvis entre la xarxa de Ciutats de la Literatura Unesco, de què formen part totes dues ciutats.
Al festival escocès, que tindrà lloc entre l’11 i el 27 d’agost, Barcelona organitzarà La nit de Barcelona dins l’Unbound, una secció off del festival que té format de cabaret i una programació literària específica dins el festival. L’acte tindrà lloc el 25 d’agost a les 21 h i anirà a càrrec dels poetes Mireia Calafell, Enric Casasses i Maria Cabrera i, de tancament, un concert d’El Pèsol Feréstec, grup que musica poemes d’autors com ara Carles Riba, Gabriel Ferrater i Maria Mercè Marçal, entre d’altres.
Un altre festival, més modest però que fa anys que batalla, és el Festival de Llibre de Cotlliure, a la Catalunya del Nord, que tindrà lloc del 7 al 9 de setembre. Aquest any, té el lema Quan la ficció compleix la història, sobre què debatran una quarantena d’autors internacionals, com ara el valencià Alfons Cervera, el brasiler Guiomar De Grammont i el bielorús Sasha Filipenko. Aquest festival té la característica que centra part dels debats en obres amb contingut mariner; per això Kevin Barry parlarà de Patrick O’Brian, autor de Master and Commander.
Gildas Girodeau, director del festival, es planteja aquest dilema: “El periodista informa i l’historiador situa els fets en un context global. El novel·lista aporta una visió més humana i, en definitiva, més comprensible per a la totalitat històrica? O, al contrari, ho fa més confús, més parcial?” Les possibles respostes, a Cotlliure.
I, per tancar el reportatge, un festival que debuta: Movistar Liternatura, el primer festival que combina literatura i natura, que tindrà lloc el 20 i 21 d’octubre a Vil·la Joana-Casa Verdaguer, una antiga masia de Vallvidrera situada dins del parc de Collserola.
El festival vol donar visibilitat a una tendència editorial a l’alça: les publicacions de llibres sobre natura. Serà un punt de trobada estructurat en presentacions literàries, converses i activitats a l’aire lliure. Un dels principals interessos del festival serà el públic familiar, amb la idea de sembrar la llavor de la consciència, el respecte per la natura i el foment de la lectura.
L’obertura del festival serà a càrrec del poeta Josep Pedrals. Altres autors que hi participaran són el novel·lista Philip Hoare, l’ornitòleg Antonio Sandoval Rey, Gabi Martínez, destacat autor de narrativa de viatges, i Joana Santamans, il·lustradora especialitzada en animals, que impartirà un taller per a tots els públics.