La nova Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics inclou els de Girona, Empúries, Ullastret i Banyoles
Ahir es va signar el conveni per a la creació de la xarxa dins del pla de museus
El conseller Tresserras va presidir ahir la signatura del conveni per a la creació de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, en la qual també han participat representants de sis museus catalans. La nova xarxa està encapçalada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) com a museu nacional i l'integren, a més de les diverses seus del MAC –Barcelona, Girona, Empúries, Olèrdola i Ullastret–, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i els altres sis museus més representatius de la disciplina a Catalunya: el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, el Museu Comarcal de l'Urgell (Tàrrega), el Museu de Gavà, el Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus, el Museu de Badalona i el Museu de la Noguera (Balaguer). Segons Tresserras, la xarxa pretén «articular al voltant del Museu Arqueològic de Catalunya els sis museus més rellevants que hi ha al territori en aquest àmbit».
El conseller ha destacat també que la xarxa oferirà «una garantia de coordinació permanent i una millora de l'assignació dels recursos entre els museus que en formen part». Està previst que el Museu d'Arqueologia de Catalunya proporcioni ajuts tècnics i econòmics a la resta de museus implicats. El resultat final ha de ser una millora dels equipaments i de la gestió de les col·leccions, i també el desplegament de programes de treball conjunt.
La nova xarxa s'afegeix a les ja creades de museus d'art i de tecnologia. Ja està treballant en la futura xarxa de museus d'història i s'estan fent els primers contactes per definir la xarxa de museus de ciències naturals, segons ho va confirmar ahir el director general del Patrimoni Cultural, Jordi Roca. El conveni signat ahir representa una primera fase del desplegament territorial de la xarxa, a la qual s'aniran incorporant altres museus i jaciments com a centres col·laboradors.
El principal vertebrador
El pla d'acció integral per a l'arqueologia a Catalunya defineix que la xarxa serà el principal vertebrador museístic en matèria de patrimoni arqueològic, consolidarà aquest patrimoni com a element de dinamització econòmica del territori i coordinarà les accions dels museus pel que fa a la difusió del patrimoni arqueològic. En aquest sentit, la xarxa afavoreix la col·laboració entre els museus, a partir de l'intercanvi de peces, l'organització d'exposicions conjuntes, etc.
El conveni també destaca que hi ha moltes institucions museístiques dins d'aquest àmbit, però que cal potenciar i consolidar les que «millor representen el patrimoni arqueològic a Catalunya».