Les històries de vida de vint dones descriuen el Castellvell de la postguerra

El treball és el resultat de la I Beca de Recerca Teresa Martí, que va guanyar l'antropòleg Jordi Suñé

«Castellvell no ha construït un bagatge cultural escrit. No teníem documentació històrica. Ara, gràcies a aquest treball, hem pogut recuperar bona part d'aquesta documentació a partir de les consultes que Jordi Suñé ha fet a molts arxius per al treball.» Ho explica Rosa Mercadé, regidora de Política Social i Família de l'Ajuntament de Castellvell, i impulsora de la beca de recerca Teresa Martí i Pujol, Teresinació. El nom de la beca el va proposar l'Associació de Dones Santa Anna per retre un homenatge a Teresinació, que era el nom (curiosa contracció de Teresa i Assumpció) amb què el poble coneixia Teresa Martí i Pujol, una veïna de gran personalitat, que va haver de criar sola el seu fill durant la guerra i la postguerra i que era un punt de referència per als veïns, els quals hi acudien per consultar problemes personals.

El treball que ha dut a terme Jordi Suñé ha consistit a entrevistar, i gravar en vídeo, durant un any les dones més grans del poble, que han explicat la seva vida. Els records tenen com a fil argumental el calendari festiu, tal com es pot observar en els panells de l'exposició, on textos i fotografies rememoren les anades a la platja de Salou, les festivitats del Corpus o del dilluns de Pasqua o la festa de disfresses en què es convertia la col·lecta anual del Domund. Rosa Mercadé explica que, per a algunes de les dones que han participat en l'estudi, «explicar coses que mai havien dit en veu alta els ha representat un gran alliberament». Castellvell sempre ha estat un poble molt dividit i els patiments de la guerra van contribuir a fer més fondes les cicatrius, que encara no s'han tancat. L'exposició també demostra que Castellvell del Camp exhibeix una història d'associacionisme molt actiu: «La guerra va trencar la dinàmica, però aquí hi havia molta vida cultural i associativa.» En aquests moments, Castellvell té prop de 2.700 habitants, bona part dels quals s'han instal·lat a les urbanitzacions del terme en els últims anys. L'exposició, doncs, també vol servir per ajudar a arrelar els nous veïns en l'activitat i història del poble. L'Ajuntament de Castellvell ja ha convocat una segona edició de la beca, que se centrarà en la relació entre la dona i l'escola. La beca té una dotació de 3.000 euros que sufraguen l'Ajuntament i l'Associació de Dones Santa Anna.

L'exposició, que s'ha muntat amb l'ajut de l'Institut Català de la Dona i el Memorial Democràtic, s'ha instal·lat als baixos de Cal Baranxó, una casa pairal del poble que l'Ajuntament ha transformat en un centre cultural. La inauguració, ahir, de la mostra va servir per presentar en societat un equipament cultural que «feia molta falta», segons Mercadé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Blaumut i Genna protagonitzaran demà una gran festa gratuïta al Village del Sons del món

roses
crònica

Força de la natura

Música

El ‘Trifàsic’ d’Arnau Tordera i la Cobla Sant Jordi inaugura Amb So de Cobla

Palamós
Maria del Mar Bonet
Cantautora

“Quan sento en vinil algun disc que m’agrada molt, ploro”

Sant Feliu de Guíxols
llibres

Davant l’esplendor de Salvat-Papasseit

Barcelona
Maria Nicolau
Cuinera sense restaurant

"A mi no em crema ni Crist! Jo soc la flama i no tinc por d'encendre-ho tot"

Barcelona
MÚSICA

Una cançó de Figa Flawas, entre les 50 més escoltades d’Spotify

VALLS
ARTS ESCÈNIQUES

Les Nits de Circ debuten demà a Besalú i saltaran dimarts a Roses

besalú
teatre

El Teatre de Blanes presenta una programació amb Pep Plaza, Fermí Fernández i Fernando Tejero

Blanes