La Bisbal, collita del 77
Miquel Abras, Jaume Pla (Mazoni) i Carles Sanjosé (Sanjosex) actuaran demà per primer cop junts, a la Porta Ferrada, com a membres d’una generació única
Miquel Abras , Jaume Pla i Carles Sanjosé van néixer a la Bisbal d’Empordà el 1977. Tots tres han compartit moltes coses en la música i en la vida en general. En els seus inicis van posar en marxa diferents grups, Pla amb Sanjosé, Sanjosé amb Abras, Abras amb Pla, però mai fins ara els tres havien compartit un escenari. Demà dijous, Pla ( Mazoni ), Sanjosé ( Sanjosex ) i Abras coincidiran per primera vegada en un concert titulat La generació del 77, que tindrà lloc al Teatre Auditori de Sant Feliu de Guíxols (20 h, 20 euros), dins del cicle Acústics al Teatre del Festival de la Porta Ferrada . Cadascú oferirà primer una actuació per separat, sempre en format de trio –amb els seus respectius baixistes i bateries– i al final coincidiran a l’escenari per tocar junts una cançó de cada músic: Les mitgeres al descobert, de Sanjosex; No tinc temps, de Mazoni, i Contradiccions, de Miquel Abras.
Per parlar d’aquest concert, ens vam trobar dissabte passat al bar Ca la Pilar Dumingu, de la plaça Major de la Bisbal, amb Pla i Sanjosé. Abras no hi va poder ser perquè tenia actuació el mateix dia, i amb ell parlem més tard per telèfon. Són prou previnguts per fer-se abans una foto tots tres voltant pels carrers de la Bisbal, on troben un 77 i un amic comú, Moisès Negre, disposat a fer de fotògraf improvisat.
Parlem de la seva amistat de llarg recorregut: Pla i Abras es coneixen des dels tres anys i van anar junts al col·legi, concretament al Cor de Maria, un centre concertat, com recorda Sanjosé, que va anar al públic Joan de Margarit i amb els seus companys anava a fotre’s dels alumnes del Cor de Maria, que feien una hora més. En una època en què, quan feies la comunió, només podies convidar un amic, Pla i Abras es van triar mútuament en les respectives cerimònies. Tots tres van començar aviat a muntar grups de música: amb 14 o 15 anys, Pla i Sanjosé van crear EndeRock, formació que compartien amb el bateria Toni Molina –el bateria per excel·lència de l’escena bisbalenca– i el baixista Carlus Ramió: tots dos acompanyaran Abras en el concert de demà. A EndeRock ja tocaven cançons pròpies en català, sobretot de Pla, influenciats per grups com ara Dire Straits i els Beatles.
Nit retrospectiva
Després van arribar Wonderful Baby Dolls, on van coincidir Abras i Sanjosé mentre el grup es dedicava a les versions –més tard el grup va editar discos amb cançons pròpies, ja sense el futur Sanjosex–, i Red Orange, una banda influenciada per U2 i altres sonoritats rockeres dels noranta, amb Abras i Pla en les seves files. El 18 d’agost EndeRock, Red Orange i WBD es tornaran a reunir puntualment a les barraques de la festa major de la Bisbal, juntament amb Club Moriarty, en una nit retrospectiva.
Per a Pla, la història continua amb Novo, Novocaine i Holland Park, abans de decidir-se a iniciar una fructífera trajectòria en solitari. Ell i Abras són els que sempre han tingut més clar que es dedicarien a la música, “sense un pla B”, com diu el segon, que ara recomana als músics joves que sí que en tinguin un, per “no sentir tant la pressió”. Ell ha tingut la sort que el seu pare, l’artista Joan Abras, li ha donat tot el suport i ha estat el seu “fan número 1”. Sanjosé, arquitecte de professió, va deixar aparcada la música durant un temps, fins que a mitja carrera va començar a compondre cançons per a Sanjosex. El grup va debutar amb Viva! (2005), gravat per Pla als seus estudis bisbalencs, els Paracetamol, i publicat com tota la seva discografia –i la de Mazoni– per Bankrobber, segell d’arrels bisbalenques. Pla també va produir Equilibris impossibles (2012) d’Abras.
Entre tots tres –tan diferents i, en certa manera, complementaris– han publicat una vintena de discos, fruit de la seva creativitat i, per què no dir-ho, d’una sana competitivitat entre aquests tres amics, que han donat continuïtat a la justa fama de la Bisbal com a localitat de llarga tradició musical, que no s’atura aquí: mentre parlem a Ca la Pilar Dumingu apareix Pau Blanc, jove talent emergent local.
Després del parèntesi de Càntut, les cançons de Sanjosex tornaran a sonar demà en directe, trencant dos anys de silenci. De moment, no té cap disc programat. Mazoni sí anuncia un disc “més rocker” per al setembre del 2019. Abras publicarà un nou disc a finals del setembre vinent. La història continua.