‘Llull’, un savi d’òpera
La Simfònica de Corda i Cobla celebra 10 anys amb una ambiciosa òpera sobre Ramon Llull, obra de Jaume Cabré i Francesc Cassú, que serà el seu 10è disc
La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya , el projecte musical que impulsa la Fundació Metalquimia , celebrarà el desè aniversari amb el seu projecte més ambiciós: l’òpera Llull, amb llibret de l’escriptor Jaume Cabré i música de Francesc Cassú, director de la SCCC, que s’estrenarà els dies 23 i 24 de novembre a l’Auditori de Girona dins del festival Temporada Alta (20.30 h, 18 i 25 euros). La direcció artística de Llull ha estat assumida pel lloretenc Xavier Albertí, director artístic del Teatre Nacional de Catalunya, on està previst que més endavant es representi també aquesta òpera sobre Ramon Llull, “pare de la literatura catalana i de la filosofia europea”, en paraules d’Agustí.
Aquesta òpera en un pròleg i dos actes es va presentar ahir als estudis 44.1 d’Aiguaviva, on s’està gravant el disc resultant, un doble CD que serà també el desè enregistrament editat per aquesta orquestra única al món. D’aquesta manera, culmina una llarga gestació que va començar el 2004, quan Narcís i Josep Lagares, responsables de Metalquimia, es van proposar tirar endavant “una òpera de gran creativitat argumental, elevada qualitat i elaboració musical, d’esperit emocional, amb vocació global i que sobretot traspués catalanitat”, segons Josep Lagares. Va ser Cabré qui va proposar centrar el projecte en la figura cabdal de Ramon Llull, que l’escriptor barceloní va definir com “una personalitat que omple ella sola tota una època” i també com “el primer mediterrani o la primera persona que va agafar el Mediterrani com a marc personal”. Aquesta essència mediterrània també ha quedat plasmada en la partitura de Cassú, inicialment prevista per a una simfònica convencional. Després de l’èxit de Cançó d’amor i de guerra, la SCCC torna a col·laborar en aquest projecte amb la Polifònica de Puig-reig . En aquesta òpera semiescenificada de dues hores i quart, hi participen com a cantants solistes Roger Padullés, com a Ramon Llull; Toni Marsol, que serà el temible inquisidor gironí Nicolau Eimeric; Marta Mathéu, en el paper de la filla de Llull, Magdalena, i Gemma Coma-Alabert, donant vida a la seva esposa, Blanca Picany, més Ferran Frauca i Marc Pujol, entre altres intèrprets.
Temporada Alta: 15.000 entrades
El festival Temporada Alta havia venut ahir a les 5 de la tarda, després del seu primer dia de venda intensiva, un total de 14.782 entrades de les 49.888 posades a la venda per a aquesta edició. Del total de les entrades venudes, 10.545 han estat comprades per internet i la resta, 4.237, a les taquilles habilitades als teatres de Girona i Salt, amb un sistema de venda simultània i amb gestió de torn.
Per poder oferir entrades amb bona visibilitat d’alguns dels espectacles més sol·licitats, es posaran a la venda entrades per a quatre noves funcions de L’omissió de la família Coleman, Immortal, El Petit Príncep i Liov. D’altra banda, el curt del festival La Voz de España , realitzat per Salvador Sunyer i Vidal i protagonitzat per Amaia Romero, ja ha tingut 220.062 visualitzacions.