Imatges alternatives
L’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona celebra la 25a edició plenament consolidat i amb una oferta de 200 films de 30 països
“Vint-i-cinc anys defensant la independència creativa de l’autor, la diversitat, la innovació, la llibertat, el compromís i la reflexió.” Així defineixen les responsables del festival L’Alternativa el seu ideari, que els ha portat a programar unes cinc mil pel·lícules independents al llarg de 25 edicions. “Portem 25 anys donant visibilitat al cinema que té poques oportunitats”, destaca Cristina Riera, codirectora del festival. “La primera edició es va fer per pura necessitat –recorda–, molt poques sales projectaven aquest tipus de cinema. El panorama ha canviat molt. La forma de produir és molt diferent i hi ha molta més llibertat de creació i per compartir.”
El públic també ha canviat molt, però, segons Cristina Riera, el repte segueix sent “fer-lo sortir de casa i oferir-li una experiència compartida que convidi a la reflexió”. Tess Renaudo, codirectora de L’Alternativa, destaca que “hi passa gent molt diferent, ara és més internacional que fa vint anys, perquè la ciutat és més cosmopolita”.
Després d’un cap de setmana amb diversos aperitius (avui hi ha un taller familiar a la sala Raval del CCCB i projeccions a les sales Zumzeig i Nook), demà s’inaugura el Festival de Cinema Independent de Barcelona amb la projecció al teatre del CCCB d’Entre dos aguas, la pel·lícula que va fer guanyar a Isaki Lacuesta la seva segona Petxina d’Or al Festival de Sant Sebastià. Començarà així una intensa setmana, fins al 18 de novembre, en què es projectaran unes 200 pel·lícules de 30 països, hi haurà 70 directors convidats i es programaran nombroses activitats.
El CCCB tornarà a ser la seu principal del festival, amb projeccions i activitats al teatre, l’auditori, el vestíbul, la sala Raval i el mirador. També hi haurà projeccions a la Filmoteca (la secció paral·lela sobre dones muntadores Elles tallen) i a les sales Zumzeig, ECIB i el cinema Aribau.
Concurs
La secció oficial competitiva ha programat 9 llargmetratges i 19 curts, en què destaquen, segons Tess Renaudo, “pel·lícules polítiques, el tema dels vincles familiars i l’experimentació formal”. Entre els films destacats d’enguany hi ha El silencio de otros, d’Almudena Carracedo i Robert Bahar, que segueix durant sis anys els protagonistes de la querella argentina contra els crims de Franco; Comandante Arian, documental d’Alba Sotorra sobre la líder d’un batalló kurd que lluita contra Estat Islàmic a Síria; un monogràfic de curtmetratges del director gallec Xacio Baño; Idrissa, crònica d’una mort qualsevol, de Metromuster (responsable de Ciutat morta, descobert en aquest festival), i el film de cloenda serbo-croat In praise of nothing, de Boris Mitic, narrat en vers per Iggy Pop i musicat per Pascal Comelade i The Tiger Lillies.
De les seccions paral·leles destaca Panorama, que ofereix una mirada al cinema independent estatal a través de 9 llargmetratges i 12 curts; una retrospectiva dedicada al prolífic cineasta belga Boris Lehma, que assistirà a L’Alternativa, i la secció Elles tallen, amb xerrades de muntadores com ara Diana Toucedo i Tere Font, una masterclass de la col·laboradora de Lars von Trier Molly Malene Stensgaard i projeccions de clàssics com Bonnie & Clyde i Reservoir dogs. Com cada any, L’Alternativa Hall posarà l’accent en l’experimentació amb la projecció de 90 films al CCCB de manera gratuïta. Des dels nens fins als estudiants i professionals hi trobaran activitats a la seva mida: tallers, taules rodones, xerrades, seminaris, classes magistrals...
El festival té un pressupost de 190.000 euros, el 60% dels quals són d’aportacions públiques. El conveni de tres anys que té amb l’ICEC ha garantit l’estabilitat econòmica.