L’emblema de Breda
Els actes de commemoració del 950è aniversari de la consagració de l’església del monestir de Sant Salvador conclouen dissabte amb l’actuació de l’Orfeó Català
Al migdia tindrà lloc l’acte institucional i al vespre el concert a càrrec de l’Orfeó Català
El 4 de juny de l’any 1038, Guerau de Cabrera i Ermessenda de Montsoriu van fundar als peus del massís del Montseny, a la vall de Breda, un monestir benedictí dedicat a Sant Salvador. Fa cinquanta anys enrere, l’any 1968, quan es van celebrar els actes del novè centenari, es va prendre la data de la consagració amb un esperit fundacional. Si bé Breda com a parròquia ja existia prèviament i el nom de la vila ja apareix en un document de l’any 878, la consagració de l’església monacal indica la posada en marxa del monestir, al voltant dels terrenys del qual es va anar constituint progressivament un nucli urbà que ha anat evolucionant cap a la Breda actual.
Aquest proper dissabte, 15 de desembre, se celebraran els actes finals de la commemoració del 950è aniversari, que van arrencar el passat 20 d’octubre, amb la voluntat de promocionar aquest monestir que està actualment en fase de restauració. La jornada de celebració de l’efemèride constarà de dos actes, un d’institucional, que tindrà lloc a les dotze del migdia a l’església del monestir de Sant Salvador, i un altre de més cultural, que es farà al Cercle Bredenc a dos quarts de nou del vespre, amb un concert a càrrec de l’Orfeó Català.
Obrirà l’acte del migdia una celebració religiosa oficiada conjuntament pel rector de la parròquia mossèn Joan Triadó i per mossèn Joan Auladell –que era el rector de Breda quan es va celebrar el 900 aniversari–, amb la presència del bisbe de Girona, Francesc Pardo; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el pare abat del monestir de Montserrat, Josep Maria Soler; la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar; i l’alcalde de Breda, Dídac Manresa, que dirigiran unes paraules de salutació. Com a complement a aquestes intervencions, hi haurà una dissertació del director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis.
Projecció del monestir
El conjunt del monestir de Sant Salvador, del qual el campanar i l’ala nord del claustre són els dos únics elements romànics que es conserven de l’edifici original, està catalogat com a bé cultural d’interès nacional. Des de la parròquia de Breda es va crear la comissió per a l’organització d’aquest 950è aniversari de la consagració de l’església del monestir, a través de la qual s’han organitzat visites guiades, actes culturals i lúdics com ara representacions teatrals o concerts musicals, integrats en la filosofia d’aquest conjunt monumental. Tot, amb un únic objectiu: aprofitar l’empenta de la commemoració per generar més recursos i continuar les obres de restauració, potenciar, promocionar i enfortir la projecció externa de la vila, amb una picada d’ullet històrica als vescomtes de Girona i a l’abat Sunyer, que aquell llunyà any 1038 van fer un pas molt ferm per situar Breda en el mapa.
En els últims vint anys s’ha destinat mig milió d’euros a la conservació del temple. Per completar tota la restauració calen uns dos milions d’euros més.