Amb sol i amb boira
Cervera, Capital de la Cultura Catalana durant el 2019, presenta un programa amb 200 activitats de proximitat i interdisciplinàries
El 2013, el paer en cap de Cervera, Ramon Royes, ja va mantenir una primera trobada amb Xavier Tudela, director de l’organització de la Capital de la Cultura Catalana, per mostrar l’interès de la ciutat a presentar candidatura. Des d’aquell moment, el consistori de la capital de la comarca de la Segarra, de poc més de 9.000 habitants, ha estat treballant per assolir l’objectiu.
Ahir es va presentar a Cervera el programa que es desenvoluparà al llarg del 2019, any en què serà la Capital de la Cultura Catalana. És la ciutat més petita de les setze que fins ara han ostentat aquesta distinció, però s’hi celebren festivitats tan conegudes com l’Aquelarre i la Passió, a més de ser el lloc de naixement de personalitats com el polític Josep Benet, el periodista i filòsof Josep Ramoneda, els germans Marc i Àlex Màrquez, motoristes d’elit, i, entre d’altres, l’editora Maria Dolors Sàrries.
El programa d’activitats previst inclou al voltant de 200 activitats que combinen diferents disciplines artístiques i que estaran repartides en 25 escenaris. Per dur-les a terme hi participaran més de 260 artistes i creadors. El programa vol donar valor a la riquesa cultural de la ciutat i de tota la comarca de la Segarra.
Les propostes han estat ideades per satisfer el públic de totes les edats i abracen diferents eixos temàtics, com ara una mirada contemporània, nous públics, cultura transformadora, territori i transmissió cultural.
Els actes començaran el 19 de gener amb l’espectacle MEM, un muntatge de producció pròpia centrat en la cultura des d’un vessant polièdric.
Com a tast de l’any cultural que tot just comença, a l’acte d’ahir el grup La Terrasseta de Preixens va presentar el tema Surt el sol, escrit per encàrrec de la comissió organitzadora. Un títol adient i esperançador per a un territori sovint cobert de boira.
La Capital de la Cultura Catalana s’adreça, des del 2004, a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promoure i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior del país.