Treballs perquè la torre de les Hores de Peratallada es pugui visitar enguany
La Diputació i l’Ajuntament de Forallac completen la primera fase del projecte per fer-la accessible, pendents de la darrera
El municipi estudia com regular-hi el públic
El servei de monuments de la Diputació i l’Ajuntament de Forallac continuen col·laborant per recuperar un dels emblemes del poble de Peratallada, la torre de les Hores, que enguany ha d’esdevenir una talaia privilegiada per contemplar el nucli amb perspectiva. Ja s’ha abordat la primera fase del projecte per fer-la visitable, pressupostada en uns 30.000 euros, que l’ha dotat d’una nova escala metàl·lica interior que permetrà observar la imponent estructura constructiva i pujar fins al campanar.
L’alcalde, Josep Sala, explica que, ara, restarà la segona, prevista al llarg d’aquest mateix any. I avança que estudien la fórmula per regular-hi l’accés. Entre les opcions, contemplen la possibilitat d’habilitar inscripcions per als interessats a visitar-la o grups, a través de l’oficina de turisme del poble, per la impossibilitat de destinar-hi personal fix, però no es plantegen l’accés lliure, que al municipi veí de Pals es va haver de replantejar pels problemes d’incivisme d’alguns visitants.
El projecte d’accessibilitat i restauració de l’interior també preveu reproduir el terra del pis central, aprofitant els forats existents a les parets originals, on s’encabiran de nou bigues de fusta.
Pel que fa a la part superior, es retirarà l’actual coberta de l’edifici i se’n posarà una de plana per poder-hi habilitar un mirador al conjunt del nucli antic.
Finalment, l’ull de l’escala es protegirà i hi baixaran les peces que fan funcionar la maquinària del rellotge, una peça mecànica del segle XIX, que s’està reparant i ajustant perquè marqui les hores exactes. El rellotge quedarà visible a la planta superior.
El disseny de les actuacions ha estat elaborat des del servei de monuments de la Diputació, que en la primera fase ha aportat 24.200 euros, mentre que l’Ajuntament de Forallac hi ha posat la quantitat restant.
LA XIFRA
Feines prèvies per consolidar l’estructura
El 2017, una intervenció prèvia sufragada conjuntament per la Diputació i el municipi ja va permetre consolidar l’estructura de la torre, que data d’entre els segles XII i XV i és una de les més ben conservades del conjunt medieval. A més, van rejuntar coronaments, van comprovar fixacions de les campanes, van repintar elements metàl·lics, van refer un tros de barana a la part alta que estava trencat i van destapiar totes les espitlleres per l’interior.