Collita literària de les Terres de l'Ebre

Bladé i Desumvila, Francesca Aliern i Pep Suñé, principals novetats editorials de Cossetània per a la diada de Sant Jordi

L'escriptor Xavier Garcia, coordinador de l'edició de l'obra completa d'Artur Bladé i Desumvila, va ser l'encarregat de presentar ahir a Tortosa la publicació dels volums setè i vuitè, que són la segona part de les biografies escrites per l'autor de Benissanet i el cicle d'història. «Bladé és un clàssic ebrenc, però també de la literatura catalana del segle XX», va remarcar Garcia. En aquest sentit, el setè volum recull les biografies que Bladé i Desumvila va dedicar al gramàtic Pompeu Fabra i a l'historiador, crític, periodista i filòsof Rafael Moragas, a partir de l'experiència compartida de l'exili. De la mateixa manera, el vuitè volum de l'obra completa recupera els llibres sobre història de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat, que l'escriptor va publicar durant els anys seixanta a l'editorial Dalmau de Barcelona, però també la història del Montpeller català, que Bladé va escriure a l'exili.

D'altra banda, Francesca Aliern va presentar Mans de fang, una novel·la en què l'autora de Xerta assegura que ha rememorat «una part molt íntima de la seua vida». L'obra explica la història de l'amistat de dues noies que, els primers anys de la dictadura, somiaven sortir del poble per ampliar els estudis. «En aquella època volíem un altre destí que no estigués lligat a la terra, perquè les dones havien de quedar-se a casa cuidant els pares, gairebé sempre vestides de negre», va recordar. Mans de fang, però, explica l'evolució vital d'una noia que aconsegueix marxar a la ciutat i descobrir per si mateixa els canvis socials, culturals i polítics que van aflorar durant el franquisme.

Per la seua banda, Pep Suñé arribarà a Sant Jordi amb Lletres de lluita, un recull dels seus articles a El Punt entre els anys 1996 i 2008. L'exalcalde de la Fatarella i excoordinador territorial d'Unió de Pagesos va explicar que la seua obra gira al voltant de la defensa i la valoració de la pagesia, «que no és el mateix que l'agricultura»; l'amor per la terra i pel camp com a estil de vida, «perquè Catalunya ha rebregat i distorsionat l'entorn rural, ja que hi ha gent que es pensa que si desapareix el pagès però es queden els moixonets ja n'hi ha prou»; i la preocupació pel país, «perquè també Catalunya està molt rebregada per Espanya».

A la presentació d'ahir, que va fer-se en un restaurant de Tortosa, també hi van participar Vicent Pellicer, que ha publicat Terres de l'Ebre: Vida i colors, i el falsetà Toni Orensanz, amb el recull El falsari. La resta de novetats de Cossetània són Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo, de Gemma Bo, Elena Fabra i Artur Gaya; i la guia La Ribera d'Ebre, 17 excursions en BTT, de Josep Ulldemolins.

Vergés, protagonista a la fira de Jesús

G.M.

L'escriptor tortosí Gerard Vergés serà l'encarregat d'inaugurar la IV Fira Literària Joan Cid i Mulet, que organitza l'EMD de Jesús i que enguany tindrà lloc del 16 al 19 d'abril. La inauguració a càrrec de Vergés, que acaba de publicar Alfabet per a adults, es farà el 17 d'abril al pati de la Immaculada, a partir de les sis de la tarda. En el mateix acte es presentarà el volum Jo sóc aquell que em dic Gerard, un llibre d'homenatge a la figura de Vergés que ha preparat l'editorial Petròpolis. Un llibre que es podrà llegir gratuïtament en línia a partir del 16 d'abril al web de l'editorial [www.petropolis.cat], així com descarregar-lo en PDF o bé es podrà comprar en format paper, a través del mateix portal. De fet, les noves tecnologies també seran molt presents a la fira, amb una taula rodona sobre els llibres digitals o e-books.

Més de 170 espectacles inscrits al Litterarum

G.M.

Més de 170 propostes d'espectacles literaris en llengua catalana s'han inscrit ja al Litterarum 2010, la fira d'espectacles literaris que tindrà lloc a Móra d'Ebre els dies 4, 5 i 6 de juny. Després d'una selecció «costosa, per la gran qualitat de la majoria dels espectacles», en les properes setmanes es faran públiques les propostes elegides. La fira Litterarum està organitzada per l'Ajuntament de Móra d'Ebre i pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i amb el suport tècnic de FUSIC. L'objectiu principal del certamen és donar a conèixer els espectacles que giren al voltant de la literatura i el món del llibre en català, i està obert a la participació de companyies, grups, intèrprets i associacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.