Troben una peça excepcional d’art paleolític al Priorat
És una pedra calcària d’uns trenta centímetres amb un gravat de persones i ocells
Té 12.500 anys d’antiguitat
El jaciment de l’Hort de la Boquera, a Margalef de Montsant (Priorat), amagava una peça excepcional d’art paleolític. El descobriment, que van presentar ahir membres del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la UB, és un rar exemple de representació que barreja humans i ocells. Es tracta d’una pedra calcària d’uns trenta centímetres que té uns 12.500 anys d’antiguitat i que va ser gravada amb un burí de sílex.
La troballa es va fer l’any 2011 i des d’aquell moment els especialistes han treballat en els processos de neteja, restauració i còpia en 3D necessaris per poder estudiar-la en profunditat. La presentació de la peça ha coincidit amb la publicació d’un article a la revista L’Anthropologie. L’excepcionalitat de la troballa rau en el fet que fins ara a Europa els prehistoriadors només havien localitzat tres escenes d’art paleolític amb aus i éssers humans i que a Catalunya s’han localitzat poques mostres d’art paleolític.
En aquest cas, a la peça es poden identificar éssers humans i ocells que es creu que són grues. Es tracta, a més, d’una escena pictòrica de trets força excepcionals. Inés Domingo, investigadora de la UB, remarca el fet que “la temàtica és única, ja que combina al mateix temps una possible cacera amb una imatge de maternitat: una au amb la seva cria”. Domingo hi afegeix que en l’escena representada “les aus capten l’atenció de dues figures humanes, que les imiten i persegueixen” i explica que encara es desconeix el significat de l’escena per als habitants de la prehistòria però queda clar que “les aus no només van ser valorades com a preses de caça, sinó que també van tenir un valor simbòlic per a les societats paleolítiques europees”.
Els investigadors del SERP excaven des del 1979 la zona de la vall del Montsant, on s’han fet diverses troballes de l’època del final del paleolític superior. La directora de l’excavació, Pilar García Argüelles, indica que la troballa de l’escena gravada “és excepcional i confirma la importància del jaciment i de la zona en temes d’art paleolític al nord-est peninsular”. Recorda que ben a prop hi ha l’únic gravat paleolític en cova de Catalunya, el cérvol de la cova de la Taverna, també al terme de Margalef de Montsant, i a poc més de 40 quilòmetres hi ha l’abric del Molí del Salt (Vimbodí), amb un conjunt de blocs de pedra amb animals gravats i una representació de cabanes.